India Reizen
Home > > Reizen naar India >

India Veiligheid - Oplichting van Reizigers

  • india reizenVeiligheid in India : India is een heel veilig land om rond te reizen, je loopt heel weinig kans om overvallen of bedreigd te worden op straat, zelfs 's nachts niet in de grote steden. De manier waarop dieven aan je geld proberen te raken is echter veel listiger, meestal gaat het om enkele tientallen Roepies, maar als je niet oplet kun je werkelijk voor veel geld opgelicht worden. De "scams" en oplichtingen gebeuren praktisch uitsluitend bij reizen naar de heel toeristische plaatsen New Delhi, Jaipur, Agra, Varanasi, Goa; er is dus geen reden om paranoïde te worden en contact met vriendelijke Indiërs te mijden. De corrupte politie zou veel geld verdienen uit de handen van deze oplichters, zodat een gewone aangifte weinig zal uithalen. Een onthutsende verzameling van ervaringen van reizigers is te vinden op LP thorntree about scams in india. Omdat ik van elk van de 3 onderstaande grove oplichtingen uit eerste hand ervaringen heb gehoord van mede-reizigers, besluit ik dat ze nog heel vaak voorkomen en dat het dus heel belangrijk is om ze te kennen als je India bezoekt. Laat je aub niet afschrikken door deze informatie, als je de scams zult herkennen ter plaatse is het heel makkelijk om gewoon "nee, bedankt" te zeggen. Na het lezen van onderstaande informatie zou je eerder het gevoel moeten hebben nu echt helemaal klaar te zijn om naar India te reizen en goed voorbereid. Immers, enkel mensen die de scams niet herkennen kunnen er inlopen.
  • Kashmir scam (New Delhi) : De zogenaamde "governement" travel agencies in New Delhi proberen je een verblijf van enkele dagen in Kashmir aan te smeren met de verzekering dat het daar veilig is; wat (zeker nu) niet zo is, controleer maar op http://www.fco.gov.uk/travel. Als je er heen gaat, overtuigd door de lage prijs (600Rs vol pension) en de mooie foto's, kom je terecht in een oorlogsgebied, waar je niet weg kunt. De hotel eigenaars sturen immers steeds iemand mee "om je te beschermen" en omdat zij "verantwoordelijk zijn voor jou", maar die jongen zorgt er ook voor dat de loket beambten in busstation en luchthaven vertellen dat de eerste bus of vlucht die niet volzet is pas binnen anderhalve maand vertrekt (wat een leugen is, maar ze willen je geen tickets verkopen, uit vrees voor de huisboot maffia). Je zit dus gevangen en moet met de huisboot eigenaar smeken opdat hij viavia (en voor veel meer geld natuurlijk) iets kan regelen, terwijl de man zijn uiterste best doet om je verblijf in Kashmir zo lang mogelijk te rekken. Omdat de meeste reizigers ondertussen al gewaarschuwd zijn niet naar Kashmir te gaan, zijn bepaalde agentschappen begonnen het harder aan te pakken. Ik ontmoette een Duits meisje, dat door een vriendelijke Duitse jongeman was doorverwezen naar het reisagentschap ABS India, vertellende dat hij dank zij hen had genoten van een heel goede trekking in Daharamsala. Het meisje betaalde 600 dollar voor 3 weken trekking, vervoer en eten inbegrepen. Het reisagentschap kocht de bus tickets en bracht haar naar de bus, waarin ze na 20 uur wakker werd en bemerkte dat ze in Kashmir was aanbeland, waar ze direct in handen viel van een geld hongerige woonboot eigenaar die haar stond op te wachten.
  • Juwelen (Jaipur) : een heel gevaarlijke en professioneel georganiseerde, komt vooral voor in Jaipur, maar verspreidt zich nu ook naar Pushkar, Agra, Goa en andere toeristische plaatsen. Het basisidee is dat juwelen handelaars 250 procent tax moeten betalen als ze exporteren naar het Westen. Met je toeristen visum kun je volgens hen zonder problemen juwelen aankopen en die opsturen naar huis als geschenk. Rond dit verhaal wordt een heel professioneel toneel opgezet, je leert een vriendelijke Indiër kennen, wordt uitgenodigd op zijn familiefeest, waar je 3 dagen en nachten met hen plezier hebt. Op het ogenblik dat ze je vertrouwen gewonnen hebben komt het voorstel. Alles wat je hoeft te doen is een pakje met juwelen op te sturen met de post naar huis, het pakje daar afgeven aan hun medewerker en terugvliegen naar India. De hele zaak zou op een paar dagen afgehandeld zijn, vluchten heen/terug naar huis en hotels worden door hen betaald en je krijgt er nog 10.000 dollar voor je medewerking bovenop. Je kijkt toe hoe ze nauwgezet de juwelen in het pakje steken en gaat het samen met hen bij de post afleveren. En dan komt de grote truck : omdat er nu een pakketje onderweg is met voor meer dan een miljoen aan juwelen naar bij jou thuis en ze jou eigenlijk niet kennen, eisen ze dat je een verzekering afsluit voor het geval je met de buit gaat lopen. Je dient je borg te stellen met je VISA-kaart en daarvoor gewoon een blad te tekenen. Als je weigert wordt je afgedreigd, opgesloten (soms zonder eten of slapen) en geïntimideerd tot je toegeeft. Bij een Belg die ik ontmoette eisten ze zelfs dat hij naar zijn bankkantoor in België belde om zijn VISA-limiet te verhogen. Hij verloor 500.000 frank. Het pakje "juwelen" dat thuis aankwam bleek geslepen glas te zijn; het enige waar het ze om te doen is, is je laten tekenen op het VISA-formulier voor de zogenaamde borg/verzekering. Deze oplichting is nog heel actief, want ik werd door 2 "Indische juweliers" in Pushkar hiermee benaderd en ook verschillende andere reizigers hadden soortgelijke voorstellen gekregen. Een variante kan zijn dat ze tapijten willen opsturen.
    Ook in 2007 ontving ik verschillende ervaringen van reizigers die met deze scam werden geconfronteerd, waaronder dit uitgebreide reisverslag uit Jaipur en Agra van iemand die er heel diep is in verzeild geraakt en op het nippertje kon ontsnappen.
  • Voedselvergiftiging in Agra : deze scam is eerder zeldzaam, maar ik vermeld ze voor de volledigheid : je gaat eten in een restaurant en krijgt plots de vlammende diarree, de vriendelijke eigenaars brengen je behulpzaam naar een dokter (of ziekenhuis), waar je behandeld wordt. Het nachttarief blijkt 5000Rs te zijn (er zijn gevallen bekend waar de reiziger enkele dagen werd in het ziekenhuis gehouden om de rekening te doen oplopen), dat achteraf netjes verdeeld wordt tussen de dokter en het restaurant. Naargelang de pillen die ze in je eten draaien zijn er varianten op de symptomen mogelijk.