India Reizen
Home > > Reizen naar India >

Reizen naar Hampi

 • india reizenBezienswaardigheden in Hampi (Karnataka) : De 1200 tempel ruïnes van Hampi zijn echt de moeite. De tempels van Hampi liggen verstrooid over een landschap bezaaid met grote rotsblokken. Het is een beetje een combinatie van Cappadocie, Petra en Palmyra. Het gedeelte langs de rivier en de Hanuman tempel (met de witte trap op de heuvel) is het mooiste. De meeste bezienswaardigheden liggen op wandel afstand, zodat zelfs een fiets overbodige luxe is, vaak lopen paadjes ook over rotsen. Een riksja of taxi nemen zoals de Indiërs is zinloos tenzij je heel heel erg gehaast bent.
 • Hampi bezoeken met gids : het is een stuk boeiender de ruines van Hampi met gids te bezoeken. Pampa weet heel wat over de ruines kent alle kleine weggetjes door de bananen plantages en kan ook als natuurgids optreden omdat hij in het laagseizoen op de velden werkt. Hij vraagt 500 roepies voor 2 personen en 750 roepies voor 4 personen is te contacteren op jpampa@yahoo.com
 • Restaurants in Hampi : als je de dak restaurants die in Hampi talrijk aanwezig zijn beu bent, dan zijn er 2 heel rustige en gezellige restaurants langs de rivier die de moeite zijn; Mango Tree ligt zuidwaarts langs de rivier, Garden River View (proef de sangria) ligt noordwaarts langs de rivier; beide open lucht restaurants - cafés liggen juist aan de rand van het dorpje en langs de rivier in een oase van rust.
 • Hampi fietsverhuur : er zijn op verschillende plaatsen fietsen te huur voor 30 roepies per dag, de meeste fietsen hebben geen versnellingen, in het midden van het souvenir zijstraatje (dat met de Kashmiri winkels waar je moet opletten voor vals zilverwerk) kun je er huren met versnellingen voor 50 roepies, wat door het heuvelachtige landschap in de omgeving van Hampi aan te bevelen is.
 • Hotels accommodatie in Hampi : er zijn heel veel budget gastenkamers en hotels in Hampi. Met een eivormig Kalimero bootje kun je de rivier oversteken waar het "rustiger" zou zijn (alsof het bijna autoloze Hampi zo druk is), maar daar logeren ook bijna alle Israëli's. Als je geen muskietennet mee hebt neem je best een Gasthuis - Hotel met muskietennet, er zitten veel muggen in Hampi en er is veel malaria (en wellicht ook Dengue koorts, want ook overdag waren de muggen heel actief). Ik sliep voor 70 roepies per eenpersoonskamer-single (90 roepies voor een tweepersoonskamer - double) in Shanti Hotel, eenvoudig en niets bijzonders. In het noorden van Hampi liggen ook enkele budget guesthouses met mooi zicht op de rivier. Je kunt ook gratis slapen in grotten samen met Duitse en Israelische neo-hippies. Er zouden wel panters in de omgeving leven, dus opletten als je 's nachts gaat plassen buiten de grot.
 • Internet cafes : er zijn ondertussen meer dan 10 internetcafes in Hampi, met soms erbarmelijke verbinding, surfen op het net kost overal 1 roepie per minuut.
 • Volle maan : bij de nieuwjaar volle maan is er een religieus festival met rituele puja in Hampi. Er wordt de hele nacht gezongen in de tempel en muziek gemaakt.
 • De overkant van de rivier : met een onstabiel ei bootje naar de overkant van de rivier kost 5 roepies (als je je Enfield moto wil meenemen kost het meer, maximum 2 Enfields per bootje). De overkant van de rivier bestaat uit een rustig boeren dorpje, omdat er hier geen tempel is zijn in tegenstelling tot Hampi bier en vlees vlot te krijgen, er zijn een tiental budget hotels waarvan het leuke is dat ze eerder bestaan uit lemen of rieten hutten in plaats van die afgezaagde budget hotels met dakterras die je in Hampi zelf en de rest van India vindt. De beste hutten zijn te vinden bij Sunny Guesthouse Hotel (telefoon 08533-77515, 150-250 roepies per tweepersoons kamer hutje met bad, mooie tuin zicht op rietvelden), Mogli Hotel en The Goan corner Hotel (eenvoudig, 50 roepies, afgelegen, contacteer via gelijknamig restaurant aan aanmeerplaats bootjes). Een leuk en rustig cafeetje is het "Baba Cafe" aan de overkant van de rotsen (is een beetje zoeken, maar de moeite).
 • Het is hoogseizoen in Hampi is de maand januari, dan stijgen de prijzen met de helft wegens de stroom bezoekers die nieuwjaar hebben gevierd in Goa.
 • Nieuwjaar in Hampi : Hampi is allesbehalve de ideale plaats om nieuwjaar al fuivend te vieren (als je houdt van een het vieren van op een rotstop bij volle maan en eigen drank, dan is het wel OK). In Hampi is er rond de periode van de nieuwjaar volle maan wel een tempel puja ter gelegenheid van de verloving van Shiva en Parvati, maar de meeste pelgrims lagen rond 22u30 op de vloer van de tempel te slapen, boeiend is wel in de hoek van de tempel de sympathieke percussionisten die tot dageraad doorspelen en met wie je mag meedoen, er zijn 2 Indische feesten aan de overkant van de rivier (een 750 roepies, ander 250 roepies, is meer een restaurant met muziek dan feest). De enige mogelijkheid voor een echte (Westerse) nieuwjaarsfuif is in de namiddag te reserveren voor een plaatsje op de 2 bussen van The Goan Corner, die de Westerlingen voor 150 roepie afvoeren naar een fuif 8km verder.
 • Geld wisselen : er is geen ATM in Hampi, je kunt wel travelers cheques en cash wisselen in wisselkantoren.
 • Reizen naar Hospet : er vertrekken geen interzonale bussen uit Hampi, je moet eerst reizen naar Hospet, dat kan geperst in een overvolle bus (5-6 roepies) of met extreem hobbelige riksja (60-80 roepies). In Hospet is er niets te zien of te doen, het is gewoon een heel rommelige Indische stad zoals er duizenden zijn, internet cafe tegenover busstation 40Rs/u, slechte verbinding.
 • Reizen met openbaar vervoer : verschillende reisbureaus in Hampi verkopen travel tours en bus -en treintickets, je moet echter steeds eerst naar Hospet reizen of verder met de lokale bus (5-6 roepies) of riksja (60-80 roepies) om je bus of trein op te pikken, hou er rekening mee dat als je alles in Hampi boekt, je 50 roepies extra per overstap betaalt. Tickets om te reizen naar Pune kosten 400 roepies, tickets naar Bombay 500 roepiesmet nachtbus. Treinen vanuit Hospet zijn heel snel volzet in het hoogseizoen.
 • Mijn belevenissen in Hampi kun je lezen bij de Reisverhalen India.