Pushkar Kamelenmarkt
Home > > Reizen naar India >

Pushkar Kamelenmarkt

  • india reizenOpenbaar vervoer van Ajmer naar Pushkar (Rajasthan) : riksja-chauffeurs in Ajmer worden wild als ze je zien en zijn allen bereid je naar Pushkar te brengen, probleem is echter dat ze de berg niet opraken (en dat weten ze) en je halverwege de heuvel tussen Ajmer en Pushkar strand met de riksja en alle miserie van dien. Er zijn echter veel bussen voor 5 roepies en taxi's voor 75 roepies, dus neem deze.
  • Op de Pushkar Mela (de "kamelenmarkt van Pushkar") komen jaarlijks zo'n 200.000 mensen voor de 15.000 kamelen, 2000 paarden en 1000 koeien die verhandeld worden.
  • Geld wisselen in Pushkar : de reisagentschappen in Pushkar wisselen vlot cash en travelers cheques, er is geen ATM muurautomaat.
  • Verloop van het Pushkar festival : tijdens het Diwali feest (vuurwerk feest tijdens lege maan half november, 2 weken voor het einde van het Pushkar feest op volle maan) arriveren alle kamelen op de weide, dit is de interessantste periode als je voornamelijk komt om de kamelen te zien, alle kamelen zijn nog op de weide, er zijn nog geen toer groepen, hotelprijzen nog goedkoop. Een week later begint de echte Pushkar Mela, wat eigenlijk een luidruchtige kermis en kunst markt is, op dat ogenblik geven de autoriteiten toestemming dat de kamelen die verkocht zijn de weide mogen verlaten, zodat bepaalde stukken wei er leeg en smerig van de vuilnis bijliggen, waartussen de tourgroepen fotograferend rondlopen die dan al in de grote tentenkampen (125 dollar per nacht) aangekomen zijn, hotelprijzen verviervoudigen (absolute budget overnachting vanaf 500 roepies) tijdens de officiele dagen van de Pushkar Kamelenmarkt. De laatste 2 dagen van de Pushkar Kamelen fair verdubbelt de Indische massa en wordt de hoeveelheid mensen die zich door de smalle straatjes perst erg beklemmend. De kamelenrennen en het touwtrekken tijdens deze laatste dagen zijn de moeite niet. De laatste dag nemen alle Indiers een bad in het meer, dit kun je het rustigst zien vanaf een van de hotels met zicht op het meer.
  • Bezienswaardigheden op de Pushkar Mela : naast de kamelenmarkt is het ook leuk om eens naar het amateuristische circus te gaan, waar de messengooieract écht spannend is. Ook de wilde motorrijder die bijna de tent deed instorten toen hij een paal raakte zorgt voor ongeëvenaarde ambiance. De twee heuvels die uitzien op het dorp hebben mooie zichten en een tempel en zijn ideale plaatsen voor zonsopgang en ondergang.
  • Boeken kopen in Pushkar : er zijn een tiental goede Engelstalige boekenwinkels in Pushkar, alle Lonely Planet reisgids boeken en Footprint en Rough Guides gidsen van India zijn vlot te koop naast andere boeken vooral over India, Hindoeisme, meditatie. Hier en daar zijn enkele Nederlandstalige tweedehandsboeken te vinden.
  • Internet cafes : de internet verbinding in Pushkar is erbarmelijk traag, surfen kost 20 roepies per uur.
  • Budget hotels en goedkope accommodatie in Pushkar : een eenvoudige tweepersoonskamer (double) in een hotel met badkamer kost tijdens de Pushkar kamelenmarkt ongeveer 1000-1500 roepies, budget kamers kosten dan 500 roepies. Als je goedkoper wil overnachten tijdens de Pushkar Mela kun je uitwijken naar het vlakbij (5 roepies met de bus, 75 roepies met de taxi, riksja's raken de berg niet op in tegenstelling tot wat ze beweren) gelegen Ajmer. Een andere budget mogelijkheid is een tweepersoons legertent op het dak van hotel Shree Palace (200 roepies, telefoon 772633), je kunt ook zoals de duizenden Indiers een deken kopen en op de kamelen weide in de open lucht slapen, maar hou er rekening dat het 's nachts erg koud wordt, overdag is het een aangename 25 graden, 's nachts zakt de temperatuur naar het vriespunt.
  • Reizen met het openbaar vervoer van Pushkar naar Bikaner : de reisagentschappen leggen nacht bussen in om 22u, het is echter ook mogelijk om met de trein te reizen, neem daartoe een van de lokale bussen die elk uur vertrekken naar Merta (2u reizen), vanuit Merta-city rijdt een bus trein naar Mertaroad (20min reizen), van daaruit vertrekt een trein per dag (om 11u50) naar Bikaner (aankomst 15u30), vertrek zeker voor 9u in Pushkar als je de trein wil halen.