India Reizen
Home > > Reizen naar India >

Reis informatie - Reizen naar India

  • india reizenGeld wisselen in India : 1 dollar = 47.4 Roepies (briefjes van 50 of 100 dollar) en 47 roepies (briefjes 1,5,10,20 dollar), ATM geldautomaten zijn heel moeilijk te vinden in India, ik heb er enkel gezien in New Delhi en Udaipur, deze ATM's aanvaarden bankkaarten aangesloten op het Cirrus netwerk.
  • Vliegtuig : Vlucht naar India : Ik nam een goedkoop vliegticket om te vliegen vanuit Bangkok naar New Delhi, voor meer informatie over deze goedkope vliegtickets zie de Reisgids Thailand.
  • India klimaat : in november is het 's nachts behoorlijk koud in New Delhi en Rajasthan (5-10 graden), overdag is het zonnig en een aangename 30 graden, van zodra het om halfzes donker is heb je een warme pull nodig, bijna alle reizigers hadden een zware hoest of verkoudheid van het reizen met de tochtige nacht trein, je kunt beter in tweede klas met airconditioning reizen. Tweede klas trein tickets zijn goedkoper dan eerste klas, maar hebben het voordeel op de derdeklas trein wagons dat de ramen van de coupes dicht zijn. In de winter staat de airconditioning niet aan zodat het er warm genoeg is. In december en januari is het klimaat in het vasteland van India erg uiteenlopen. In het binnenland (Rajastan, New Delhi, Pune) is het overdag 25 graden en 's nachts 5 graden, ijskoud dus vooral als er nergens verwarming in de kamers van budget hotels is. In Bombay blijft de temperatuur het hele jaar door 31 graden overdag en koel het enkel gedurende december 's nachts af tot een draaglijke 20 graden. Half januari is de wintermaand in Bombay alweer over en neemt de vochtigheid en temperatuur weer toe, en dat is vooral 's nachts duidelijk voelbaar.
  • Pakjes sturen van India naar Belgie : een pakketje versturen over land kost ongeveer : 410 roepies voor het zenden van een pakje van 250 gram + 30 roepies per extra 250 gram; met de luchtpost is het versturen van een pakje uiteraard duurder : 450 roepies voor 250 gram + 65 roepies per bijkomende 250 gram. Hou er wel rekening mee dat de Belgische douane een forfaitair bedrag van ongeveer 10 euro (dit is het minimumbedrag) per pakje aanrekent als invoertax, zelfs als je een heel lage geschatte waarde opgeeft en het pakje als "geschenk" verstuurt.
  • Bookpost : dit is een heel goedkoop systeem van de Indische post om boeken op te sturen. Naar Europa kost het minder dan 150Rs voor 5kg, 88Rs voor 2kg. Interessant als je tweedehandsboeken wil kopen of eventueel tijdens een langdurige reis reisgidsen (in de grote steden van India zijn alle Lonely Planet reisgids titels de volgende dag leverbaar) wil opsturen naar landen die je gaat bezoeken en waar die niet te krijgen zijn. Hou er wel rekening mee dat er bij ontvangst in Belgie nog een forfaitair bedrag van ongeveer 10 euro als douane kosten aan de postbode moet betaald worden. Stuur dus voldoende grote hoeveelheden op anders doe je verlies.
  • Medische hulp bij het reizen door India : de Indische apotheken hebben heel wat Westerse geneesmiddelen die daarenboven zonder voorschrift te krijgen zijn en vaak stukken goedkoper zijn dan bij ons. Het slaapmiddel Diazepam kost in India 5 roepies per strip van 10 pillen. Ook Strepsils en het antibioticum Amoxicilline zijn extreem goedkoop te kopen in India. Een consultatie bij een dokter in grote ziekenhuizen van India en bij de meeste homeopaten is gratis. Een dokters consultatie bij een huisdokter kost 250 roepies. Het opleidingsniveau van Indische dokters is erg hoog.
  • Een hangslot is heel nuttig als je overnacht in goedkope hotels in India, de meeste budget hotels hebben heel slechte sloten maar de deuren hebben bijna altijd beugels voorzien voor je eigen slot. In India zijn uiteraard ook hangsloten te koop, maar die zijn er wellicht iets minder veilig.
  • trein reservatie's : reizen met de trein in India kan een heel avontuur zijn. Treinen zijn vaak volzet. In de krant 'Times of India' (overal te vinden voor 2.5 roepies) kun je op pagina 2 zien als het zin heeft een poging tot reservatie van een trein ticket te ondernemen of niet, ze vermelden er hoe vol de treinen al zitten. Hou rekening met de Indische feestdagen. Heel wat Indiers reizen gedurende de maand november naar familie.
  • Reizen met de bus (openbaar vervoer) in India : bussen van een prive maatschappij vind je makkelijk, ze hebben daarenboven overal medewerkers die je snel weten te vinden. De prijzen en kwaliteit van privé bussen wisselen echter erg. Meestal zijn privebussen duurder en soms slechter (krapper) dan de officiele "governement" bussen. Een goede tip om er zeker van te zijn dat je wel degelijk een ticket voor een "governement" bus koopt is te controleren als er tralies voor het loket zit, met een klein gaatje waardoor je kunt betalen. Alle andere loketten die zeggen dat ze "governement" zijn, zijn vaak leugenaars. Prive busmaatschappijen beweren vaak snel dat ze "government approved" zijn, wat gewoon wil zeggen dat ze een licentie hebben, maar daarom nog niet de staats busmaatschappij zijn.