India Reizen
Home > > Reizen naar India >

Reizen naar Bombay (Mumbai)

 • india reizenBezienswaardigheden in Bombay (Mumbai) : De stad valt beter mee dan ik verwacht had; door de frisse zeelucht heb je er meer adem dan in het verstikkende New Delhi, er zijn geen koeien en riksja's in het centrum, brede voetpaden, het is een stuk moderner dan New Delhi ook, met een mooie strand promenade met palmbomen en ondergaande zon tegen een achtergrond van flatblokken. Het Elephanta eiland is een mooie daguitstap vanuit Bombay (85 roepies + 10 roepies voor dekplaats, 1.5 uur varen, je kunt met een latere boot terugkeren, probeer op het Elephanta eiland het toeristen pad ook te verlaten en in het dorpje rond te lopen).
 • Bombay Chowpatty strand : aangename wandeling van Nariman point naar hier, boottocht in baai in kleine motorboten, 4 personen speed boot 100 roepies per persoon, een boot tocht in de haven duurt 45 minuten. Er zijn ook trage familie boten met plaats voor 6 personen, inclusief huilende baby's die een tocht op zee maken voor 150 roepies per persoon. Deze prijzen zijn inclusief popcorn en cola. Het Bombay aquarium (4 roepies) dat vlakbij gelegen is, is niet veel zaaks, maar als je er dan toch bent ...
 • Bombay Prince of Wales museum : interessant, maar nu ook de 300 roepies die je zonder studentenkaart moet betalen voor een toegangsbiljet niet waard. Met studentenkaart kost een inkom ticket je 6 roepies !
 • Pakjes versturen vanuit Bombay (Mumbai): er zijn twee mogelijkheden :
  • bookpost : is een heel voordelige manier om boeken op te zenden vanuit India. Ik betaalde 111 roepies om 3 kilo boeken te sturen naar België, 5 kilo boeken verzenden naar Europa kost ongeveer 150 roepies. Je moet de kassa dame wel overtuigen het juiste tarief aan te rekenen, ze vroeg eerst 760 roepies, dan 490 roepies en tenslotte 111 roepies ! Boek post kun je laten inpakken door de inpakkers kraampjes aan de overkant van het postkantoor, betaal zeker niet meer dan 50 roepies.
  • als parcel (pakje, pakketje) versturen : gebruik deze manier van verzenden voor het deel van je post dat geen boeken is, want dit is veel duurder, 670 roepies per 2.25 kilo. Je moet het pakje laten inpakken in het postkantoor want de inhoud van het pakketje moet eerst gecontroleerd worden door een post douanier en wordt dan verzegeld, neem best je eigen kartonnen doos mee.
  Het postkantoor met pakjes verzend centrum is in het nieuw gebouw aan de achterzijde van het postkantoor op de derde verdieping.
 • Bombay Colaba wijk waarschuwing : tussen de vele Indische en buitenlandse toeristen in de omgeving van de Gate of India en Salvation Army Hostel loopt het vol ongure types die op een of andere sluwe manier wat geld van je willen; omdat er hier ook veel gewone mensen rondlopen is de wijk niet gevaarlijk, ga gewoon niet in op de bloemetjes die de Ganesh festival mannetjes in je handen drukken, de school student die dollars wil wisselen voor zijn project, de vriendelijke man die je wil gidsen, de kinderen die je een extra dure pot melkpoeder willen laten kopen, de aanbiedingen van hasj. Als je hier langer dan 10 minuten met de rugzak rondloopt heb je een hotel hustler aan je been, deze krijgt 50 roepies commissie bij de budget hotels, als alles vol zit en je bent moe kan hij je misschien zelfs helpen nog iets te vinden; hem afschudden lukt in elk geval niet. Als je een hotel kent, laat je dan met de taxi voor de deur afzetten als je de commissie wil ontlopen, je kunt er de taxi mee betalen.
 • Buitensport Avontuur : er is slechts 1 buitensportwinkel voor heel Bombay (Great Outdoors, zie gele gids), bij Ladha, 298 Narshi Natha street bij Mashid trein station, tllco@indiainfo.com, telefoon 3421942, kun je een tent kopen voor 3000 roepies. Voor trektochten in de omgeving en India kun je terecht bij www.explorersindia.com.
 • Saoudisch visum : Akbar travels (roepies 3403434) kan misschien helpen om aan het extreem moeilijk te krijgen visum voor Saoudie Arabie te geraken. Ik bezocht tevergeefs de Saoudische Ambassade in Bombay : een visit visa kost 2667 roepies, multiple visa 6667 roepies, maar het lijkt erop dat de aanvraag maanden aansleept. Je hebt ook een Meningitis vaccinatie nodig.
 • Budget hotels accommodatie : kamers in Bombay kosten 3 tot 4 maal duurder dan in de rest van India,
  • de goedkoopste hotel mogelijkheid is een 130 roepies dormitory bed in een slaapzaal in de Salvations Army gasthuis, maar als je niet gereserveerd (telefoon 2841824) hebt (of later dan 10am arriveert), heb je hier zeker geen plaats. In die buurt lopen een paar erg kleverige "hustlers" rond die echter behoorlijk goed op hoogte zijn van prijzen en beschikbaarheid van kamer, en je achteraf gezien het geloop naar 5 volzette hotels kunnen besparen, ze hebben natuurlijk wel ergens een commissie.
  • Andere goedkope opties zijn India hotel en Maria Lodge hotel, twee gebouwen met op elke verdieping een ander guesthouse met ongeveer dezelfde eenvoudige kamers (250-350 roepies voor een eenpersoonskamer-single kamer zonder douche, 400-450 roepies voor een double kamer met douche, 600 roepies voor een mooie double kamer met douche).
  • Je kunt ook verblijven in Bombay in gastenkamers (bed and breakfast of Homestay) via het Paying Guest Accommodation program van het Tourist office (kantoor tegenover Churchgate station, ze geven gewoon een lijst met geselecteerde adressen en richtprijzen van gastenkamers, de rest moet je zelf regelen. Er zijn veel adressen ver in buitenwijken. De volgende adressen van kamers uit die lijst liggen in het centrum van Bombay en goedkoper dan 500 roepies: Krishna Dowan, Telefoon 2027156 en Vasant Pradhan Telefoon 2029040, 2022445. Je kunt ook het toerismebureau zelf contacteren voor meer adressen : gitobest@bom5.vsnl.net.in.
  • meer budget hotels en accommodatie in Bombay vind je in de Arthur Bunder Rd (Bombay Colaba wijk) het Gulf budget Hotel (telefoon 2856672, gulfhotel@hotmail.com kost 195 roepies voor een eenpersoonskamer (single) en 450 roepies voor een tweepersoonskamer (double). Hun eenpersoonskamer is kleinste kamer die ik ooit gezien heb, maar wel de goedkoopste in Colaba.
  • Het Tourist Home Hotel ligt ook in Colaba (telefoon 2840307, 400 roepies voor een nacht in een tweepersoonskamer). Ik denk dat beide geen commissies geven en dus kunnen gebruikt worden om vervelende straat gidsen van je af te schudden. De Colaba wijk is een wijk vol toeristen hotels en trekt daardoor de nodige geld hongerige nep-gidsen en oplichters aan.
 • consulaten in Bombay : een 50-tal landen hebben een consulaat in Bombay : onder andere
  • Consulaat van België in Bombay (telefoon 4938115)
  • Consulaat van Oman in Bombay (telefoon 2876038, 9-15u, ma-vr, Omaans visum klaar in 2-3 dagen, twee maand geldig, 3 weken verblijf),
  • Consulaat van Verenigde Arabische Emiraten en Dubai - UAE (telefoon 2183021, inwoners van Westerse landen krijgen echter in de luchthaven een gratis stempel waarmee je 30 dagen in het land kunt verblijven; een visum is niet meer nodig),
  • Consulaat van Iran (Swapna Lok, Napeansea Rd 47, 930-13, ma-vr, telefoon 3630073, visum op 10 dagen klaar, 1 maand verblijf, 3 maanden geldig),
  • consulaat van Bahrein (telefoon 2185856/7, zenuwachtige consul kon mij enkel vertellen dat ik failliet zou zijn als ik zijn land als toerist zou bezoeken).
 • ATM - geld afhalen of wisselen : in Bombay zijn (in vergelijking met rest van India en New Delhi) heel veel ATMs muurautomaten (Cirrus en VISA kaarten) waar je geld kunt uit de muur halen.
 • Reizen met het openbaar vervoer van Udaipur naar Bombay :
  • de beste mogelijkheid blijkt achteraf gezien reizen met de trein te zijn. Er is een dag trein die rond 18u in Ahmedabad arriveert, waar je een half uur overstap tijd hebt voor de trein naar Bombay die 's morgens rond 8u aankomt, een tweede klas ticket voor die trein kost 200 roepies, een eersteklas treinticket 530 roepies. Het probleem is dat je half december wegens de Indische feestdagen al bijna van een week op voorhand een plaats in de overvolle trein moet reserveren.
  • Ik reisde met een "deluxe" privé bus van Paneer Travels, maar was er niet tevreden over, het ticket was redelijk duur, 400 roepies wegens de grote vraag halverwege december (veel Indiërs reizen in die periode), mijn busticket werd een minuut voor de bus vertrok nog gewisseld, de middengang van de eenvoudige bus lag vol met slapende Indiers, de weg was zo hobbelig dat ik geen oog dicht deed en ik werd na 20 uur (ipv de beloofde 14 uur) reizen ver in de buitenwijk Sion afgeleverd en niet aan het Centraal-busstation van Bombay zoals afgesproken; er zijn ook Governement nachtbussen, die vaste prijzen hebben 250 roepies, en over het algemeen zelfs luxueuzer en meer te betrouwen zijn (worden niet overvol gestouwd) dan de privé- bus maatschappijen.
 • Reizen van India (Bombay) naar Oman : is niet meer zo simpel.

  • Met de ferry boot Bombay - Muscat - Dubai ware mooi geweest, maar de vliegtickets zijn zo goedkoop geworden dat die niet meer vaart. Daarenboven wou het Omaans consulaat in Bombay enkel een visum met "air only" stempel geven. Indien de ferry opnieuw zou varen zou je misschien best in New Delhi proberen het Omaans visum zonder die vervelende air only stamp te bemachtigen. De Tylos ferry, die gedurende een maand heeft gevaren in 2001 vanuit Bombay naar Oman, heeft zijn ferry service opgeschort. De route liep via Bahrein, maar de ferrymaatschappij heeft haar activiteiten gestopt omdat de prijzen van de vluchten naar Oman gezakt zijn zodat vliegen goedkoper was dan varen.
  • Een one-way vlucht ticket Bombay-Muscat (8000 roepies inclusief tax) wil geen enkel reisagentschap verkopen; je moet bewijs van "confirmed onward booking" hebben. Eigenlijk komt dit er op neer dat je voor een return ticket (14000 roepies inclusief tax) moet kopen. Ik wist echter een reisbureau te overhalen om een vliegticket Bombay-Muscat en Muscat-Dubai te boeken (met Gulf of Omani Air niet Air India) voor dezelfde prijs als een one-way Bombay-Muscat. Bij deze formule wordt Muscat immers als een stopover beschouwd. Het eerste agentschap wou ook dit niet doen omdat ze de vlucht Muscat-Dubai niet konden geven vooraleer ik ook daarvoor een "confirmed onward booking" kon voorleggen; maar zo kun je natuurlijk lang doorgaan. Ambassador travels, tegenover de Omaanse ambassade hapte wel toe na wat twijfelen. Visum van de Verenigde Arabische Emiraten is te verkrijgen bij aankomst in de luchthaven, maar ook hiervoor heb je onward documents nodig. Hou er ook rekening mee dat de 3 vluchtmaatschappijen (Air India, Gulf Air en Oman Airways) allemaal hun kantoor hebben vlakbij de Omaanse ambassade op Nariman point, maar dat rechtstreeks bij hen boeken bijna het dubbele kost dan bij een reisagentschap. Reizen met een taxi naar de luchthaven van Bombay kost maximum 250 roepies vanuit de toeristische Colaba wijk.
  • Voor meer informatie over reizen naar Oman, zie de Reisgids Oman.
 • Reizen van Bombay naar Goa met trein : treinen zitten al een week op voorhand vol, tickets boek best vanuit een andere stad al. Je kunt naar Goa reizen vanuit het Bombay Victoria Terminus treinstation om 7am en 22u30. Als alles volzet is kun je als laatste redding nog de lastminute treintickets van het Tourist Quota loket 7-8 in het Victoria trein station proberen te kopen. Het loket gaat om 8am (en 15u ?)open en je kunt aanschuiven van 7.30am (en best al buiten om 7am afkomen in druk seizoen). De achtergehouden treintickets worden 24 uur voor het vertrek van de trein vrijgegeven ('s morgens voor nachttrein). Voor Goa waren er enkel 4 tickets voor de dag trein op die manier beschikbaar gekomen de dag voor vertrek.
 • Reizen van Bombay naar Goa met bus : alle bussen (20 privé bussen en 1 governement Kadamba bus) staan op rij te wachten in de Mahatma Ghandi straat (naast het park), ze vertrekken allen tussen 14u en 17u, buiten het hoogseizoen (week tussen kerstmis en nieuwjaar) is er steeds nog plaats en kun je om 13u afkomen om de beenruimte en luxe van de verschillende bussen te controleren. Privé bussen vragen 400-600 roepies (prijzen dalen tot 180 roepies in laagseizoen), de Governement Kadamba bus vraagt een vaste 250 roepies. Ik was heel tevreden over de kwaliteit en beenruimte van de Governement bus; je moet wel de listen van de hustlers en verkopers van de privé busmaatschappijen omzeilen om het ticket van de staatsbus te bemachtigen, je kunt het op voorhand kopen in het Kadamba kiosk loket (dat met de ijzeren tralies) voor het Fransiscus Xaverius College in Mahapalika Marg (bij Victoria Terminus station). Bussen komen aan vanaf 5am in Panjim in Goa.