Georgië Reizen
Home > > Reizen naar Georgie > Georgische cultuur, wijn en tradities

Wijn drinken, traditie in Georgie

georgie reizenGeorgiers drinken veel wijn, maar niet elke dag; enkel als er iets gevierd moet worden of als er gasten zijn.

Dit laatste is juist het probleem : jij bent steeds een nieuwe gast ergens, zodat er steeds de eerste dag moet gedronken worden ter ere van jou, vaak moet er de tweede dag ook nog gedronken worden omdat ze de eerste avond waar je als onverwachte gast bent uitgenodigd niet groots genoeg vonden en de tweede avond de volledige vriendenkring voor de feestdis (keipi, supra of soepra) hebben uitgenodigd. Als je dan de derde dag het huis verlaat en onmiddellijk in de bus door een andere Georgier als "Gast" wordt opgepikt, kom je terecht in een eindeloze reeks van feesten en drinken.

Om je alcohol verbruik wat te beperken de volgende tips :
 • Botweg een glas weigeren is erg onbeleefd, maar meetoasten en speechen en vervolgens een klein symbolisch nipje nemen van je glas wijn is toegestaan. Beleefdheidshalve meld je een uitvlucht waarom je niet of weinig drinkt : je bent net uit de wijnstreek Kakheti teruggekomen, je hebt een maagzweer, last van je lever of last van je hart (veel georgische jongeren lijken maagzweren of leverproblemen te hebben), ...
 • Zeggen dat je een kater hebt is niet aan te raden; wijn drinken is immers de beste remedie tegen een kater, en je loopt het risico dat ze Khashi (of Klash), soep van koeiepoten en maagwand voor je klaarmaken, de ultieme soep bij een kater.
 • Vrouwen worden niet geacht steeds mee te drinken, maar bij mannen is goed kunnen drinken een teken van viriliteit en een soort van krachtmeting. Let op : het gaat hier om veel kunnen drinken zonder zat te zijn of tenminste zonder zat over te komen. Zat zijn is erg onbeleefd en een teken van zwakte.
 • Er is een uitgebreide toast traditie in Georgie. Er wordt alleen maar getoast met wijn (of eventueel vodka), nooit met frisdrank ! Met bier toast je enkel en alleen als je iemand iets slechts toewenst (vroeger waren Chevarnadze, de maffia of de politie geschikte onderwerpen voor een toast met bier). Toasten met bier op de gastfamilie is dus een zeer ernstige belediging ! Aan het hoofd van de feesttafel (keipi) zit steeds de Tamada, de toastmeester. Hij leidt de wijn toasts in en iedereen moet individueel een tegenspeech geven vooraleer hij zijn wijnglas (in één teug !) mag leegdrinken. Er worden ongeveer 10 tot 15 glazen wijn per avond gedronken. Als je liever niet te veel wijn drinkt kun je proberen de tijd te rekken tussen twee toasts in door ellenlange speeches te geven die heel emotioneel en persoonlijk zijn. Je zult er veel succes mee oogsten bij de Georgiers en tegelijkertijd het toastritme vertragen. Een win-win situatie. Rond de vijfde toast wordt er wijn gedronken op de overledenen (en een klikje ervan voor hen op de grond gegooid), de speech hierbij dient kort gehouden te worden. Uitzonderlijk op paasmaandag worden de Georgische kerkhoven herschapen in een groot openlucht feestmaal, waarbij elke familie een tiental toasts geeft, ditmaal allemaal rond het thema van de overleden vrienden en familieleden. Als je na een avond Georgisch feesten genoeg gedronken hebt, vraag je het woord en geef je een toast op de gastfamilie, waarbij je hen uitvoerig bedankt. Na deze dronk geeft de gastheer nog een laatste toast op God, een verplichte afsluiter van de avond.
 • Mijn persoonlijke ervaringen met de Georgische gastvrijheid kun je lezen bij de Reisverhalen Georgie.
In België kun je een selectie van de beste Georgische wijnen kopen bij de invoerder N&G Georgische wijnen.


Etiquette in Georgie

 • Het is onbeleefd je neus te snuiten, vooral als je toetert word je raar bekeken.
 • Georgiers zijn extreem vaderlandslievend; jouw liefde voor Georgie (en dus voor je Georgische vrienden) wordt vooral gemeten in het aantal Georgische woordjes dat je kent, taal is heel belangrijk in Georgie, hoe meer Georgisch je kent hoe beter.
 • Alleen hoeren roken op straat, als rokende vrouw kun je best ergens binnen een sigaretje gaan roken.Muziek - Georgische gezangen

De Georgische gezangen en dans vormen een van de mooiste kanten van hun heel levende traditie.
 • De dansgroep Erisioni op tour met de "Georgian Legend":
 • Vraag aan de familie waarbij je als gast uitgenodigd bent als ze Chakrulo voor je willen zingen, het Georgische lied dat in 1976 door de NASA met de Voyager de ruimte werd ingeschoten ten bewijze van het menselijk zangtalent.
 • De beste traditionele Georgische koren zijn Rustavi en Erisioni (de "Georgian Legend (klik voor video clip)", het voormalige staatskoor, meer show dan Rustavi. In de Rustaveli straat in Tbilisi zijn zowel het Rustavi als Erisioni koor gevestigd; kijk ook uit naar folkloreconcerten in de opera en het Nationaal Ballet.
 • De moderne Georgische dansmuziek is ook niet slecht, heel rustig met jazzy invloeden, Stepane is een van de betere populaire muzikanten. In de Rustaveli straat vind je een aantal muziekwinkels.
 • En ook de Georgische politie kan er wat van:


traditionele Feesten in georgie

De naam van de meeste Georgische feesten eindigt op -oba, vaak in combinatie met de naam van de stad (Tbilisoba), het dorp of de patroonheilige van de kerk (Kvirikoba).
 • Orthodox Georgisch pasen: een heel belangrijk feest voor de diep gelovige Georgische Christenen. Let wel op: Pasen valt een paar weken later dan bij ons, net zoals het Griekse pasen. Op paasnacht is er een nachtmis die tot dageraad duurt en op paasmaandag trekken de Georgiers naar de graven om te eten en wijn te drinken op de graven van hun overleden familieleden en vrienden.
 • Kvirikoba: het grootste feest in Svaneti (zie Svaneti reisgids)
 • De wijnoogst: gezien het belang van de wijn in Georgië wordt er ook heel wat gefeest eind september, begin oktober, vooral in de wijnregio Kakheti.
 • Atengenoba: Atengen was de beschermer van de vruchtbaarheid van de bodem, mannen en dieren. Het Atengenoba festival wordt gevierd in bergachtige gebieden van Georgië in juni of juli, op de 98ste dag na het orthodoxe Georgische pasen. "Atengen" is een viering ter herdenking van Antimoz Sebastieli, een priester die gemarteld werd in de vierde eeuw. Maar de herkomst van het festival is veel ouder en voor-christelijk. Veel van de tradities gingen verloren in de Sovjet tijd, maar er worden nog steeds veel dieren ritueel geslacht, gebeden, gezegend en uitgebreid getafeld.
 • Berikaoba: een soort Georgisch carnaval
 • Nekresoba
 • Queenoba
 • Herdenking van de apostelen: rond 13 juli in Svetitskhoveli Kathedraal bij Mtskheta gevolgd door een collectieve doop in de rivier Mtkvari.
 • Mtskhetoba (Mtskheta dag) and Svetitskhovloba (Svetitskhoveli dag): 14 oktober het grote feest van Mtskheta, de oude Georgische hoofdstad nabij Tbilisi. Feest ook van het kleed van Jezus Christus dat onder Svetitskhiveli begraven ligt.
 • Een modern feest met traditionele muziek: