Georgië Reizen
Home > > Reizen naar Georgie > Algemene reisinformatie Georgië

Reizen naar Georgie

 • georgie reizenNIEUWSFLASH GEORGISCH VISUM : Geen Visum voor Georgië meer nodig ! : De nieuwe Georgische president Mikhail Saakashvili heeft toerisme naar Georgie hoog op de agenda gezet. Op 2 juni 2005 besliste het parlement de visumplicht voor Georgie af te schaffen voor burgers van de EU, USA en Japan. Je kunt vanaf nu dus zonder visum naar Georgië reizen en er voor 90 dagen blijven !! Zie ook de visa prijzen op de website van de consulaire dienst van Georgië. Hou er wel rekening mee dat je internationaal paspoort nog 3 maanden moet geldig zijn bij het binnenkomen van Georgie. Meer informatie over het Georgisch visum kun je krijgen op het Georgisch Consulaat in Brussel : telefoon : 02/2806686 of als je echt het fijne wil weten bij de Consulaire dienst van Buitenlandse Zaken in Tbilisi : telefoonnummer : 00995-32-284747.
 • Georgische ambassade in België: Adres: Ch. Wiser Square 2; 1040 Brussel, Openingstijden:
  maandag-vrijdag 09:00-13:00, telefoon : +32 2 732 85 50, e-mail: mdgadc@skynet.be
 • Water : Georgie heeft enorm veel waterbronnen, zodat je buiten Tbilisi enkel het sterk gemineraliseerde en bruisende Borjomi water in flesjes kunt kopen. Bijna alle water dat ergens uit een buis stroomt of stenen bronnetje op straat is drinkbaar.
 • Veiligheid bij het reizen in Georgie :
  • Abchazie : het is op dit ogenblik af te raden naar Abchazie te reizen, zolang er geen duurzame oplossing voor het afscheidingsconflict is gevonden.
  • Ook de Pankisi-kloof (inclusief Achmeta en Omalo) blijft onveilig. In de Pankisi kloof wonen Kisti, een ethnisch Tsjetjeense bevolkingsgroep, die nog goede contacten onderhoudt via een smokkelroute & bergpas over het Kaukasus gebergte met Tsjetsjenie zelf. Het is een gebied waarover, vooral in de paar jaar na de aanslag van de 11de september veel geruchten de ronden gingen over kampen van Tsjetsjeense rebellen en Arabische strijders, ontvoeringen en andere paniekberichtgeving die door de VS en Rusland werden misbruikt om hun macht in dit strategische gebied te vergroten. Uiteindelijk bleken vele van die berichten niet bewezen of zelf volledig verzonnen (sommige van die zogenaamde "rebellen" en "terroristen" bleken gewoon smokkelaars te zijn). Vooral bezoekers van Shatili in het prachtige berggebied Tusheti dienen zich voor hun reis op te hoogte te brengen van de actuele situatie in Pankisi en Tsjetsjenië.
  • In Svaneti ben je veilig van zodra je in een gastgezin bent opgenomen; het hele dorp vereert de gast van een andere inwoner, zolang je geen gast bent kan het gevaarlijk zijn. Mijn belevenissen in Svaneti kun je lezen bij de Reisverhalen Georgie.
  • Pas op voor gauwdieven in Kutaisi en in de metro van Tbilisi.
  • Corrupte ambtenaren: Er is veel veranderd in Georgië sinds de Rozenrevolutie van 2003 waarbij president Shevarnadze moest plaatsmaken voor Michail Saakasjvili. De extreem corrupte verkeerspolitie werd op straat gezet en vervangen door een volledig nieuwe en veel eerlijker politie. Bijna honderd corrupte douanebeambten werden ontslagen tussen 2004 en 2006.
 • Internet toegang en cafés : in Tbilisi zijn nu op veel plaatsen internet cafes te vinden aan 2 lari per uur; 1 lari in de daluren; op Kutaisi en Batumi na zijn internet cafes elders in het land voorlopig nog moeilijk te vinden. In supermarkten kun je kaarten kopen waarmee je met je laptop toegang kunt krijgen tot het internet, na installatie krijg je instructies in het Engels hoe je online kunt gaan.
 • Diafilm : op Rustavi in Tbilisi is diafilm verkrijgbaar
 • Muziek uit Georgië en Georgische dans: Georgië heeft een eeuwenoude traditie van muziek en dans. Het is zeker aan te raden ter plaatste een voorstelling bij te wonen.


 • Pakjes versturen : de Georgische post service lijkt recentelijk veel verbeterd, ik verstuurde een pakketje vanuit het hoofd postkantoor in Tbilisi, David Aghmashenebi 44 (niet ver van metro Marianishvili), 85 lari voor 7.5kg; in tegenstelling tot andere landen is in Georgie enkel luchtpost (geen zee of landpost) mogelijk, vandaar de iets duurdere kostprijs, maar het pakje kwam dan ook al na 2 weken gezond en wel in Belgie aan. Let op : geef een laag bedrag op voor de waarde van de inhoud van je pakje; op dit opgegeven bedrag moet je immers een percentage tax betalen in Georgie ! Hou ook er ook rekening mee dat, zelfs al schrijf je "gift, geschenk" op het registratieformulier van het pakje, je in Belgie meestal nog een forfaitaire douane tax van ongeveer 10 euro per pakje betaalt voor de import ervan.
 • Natuurparken in Georgie : Er zijn nog maar heel weinig goed uitgewerkte natuurparken in Georgie. Gelukkig is er nu sinds kort is er het WWF Borjomi-Kharagauli natuurpark, een natuurreservaat met wandelpaden onder begeleiding van gidsen, zie www.borjomi-kharagauli-np.ge of email office@wwfgeo.org.ge , Georgian Eco Tour telefoon 250937 of GSM 99578449,
 • Reis informatie over Georgie op het internet :
 • Accommodatie en Budget hotels in Georgie - Georgische Gastvrijheid : Pal in het centrum van de meeste steden staat nog steeds de enorme flatblok van het oude Inturist Sovjet hotel. Veel van die hotels zitten nog steeds vol met Georgische vluchtelingen uit Abchazie (tegenwoordig niet meer in Hotel Iveria in Tbilisi). Het woord "vluchtelingen" klinkt erger dan het is, het zijn gewoon vriendelijke families uit Abchazie die er leven. Voorlopig zijn de meeste nieuwe hotels nog redelijk duur (50 dollar per nacht) en zijn er nog niet veel geen hostels, budget hotels of jeugdherbergen. Gelukkig wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de enorm gastvrije Georgische bevolking en heb je heel veel kans om bij een familie uitgenodigd te worden als Gast met alle feestelijke gevolgen vandien. Als je bij een Georgische familie verblijft die niet op regelmatigedie maar een geschenk wordt wel geapprecieerd (en ook ergens verwacht denk ik), ze hebben trouwens zelf ook de gewoonte om je een geschenk van hen te geven als je weggaat; goede geschenken zijn : zwitsers zakmes/namaak leatherman, parfum, zaklamp, boek (Ali en Nino in Engels of Duits is een zeer goede keuze, een prachtige wereldklassieker over Georgie die in het land zelf niet te vinden is, behalve in Prospero's books op Rustaveli in Tbilisi), bloemen, Georgische cognac; wijn is geen goed geschenk want elke Georgische familie heeft er zelf 500 liter van. Een boek met kleurenfoto's over Georgie is ook een mooi geschenk, Georgiers zijn extreem vaderlandslievend. De laatste jaren het aantal bed and breakfasts & gastenkamers, waar je rond de 5-10 dollar per nacht betaalt en 5 dollar voor maaltijden, enorm toegenomen; een goede evolutie die het gebrek aan goedkope hotels opvangt. In deze reisgids vind je een aantal van deze gastenkamers die ik met toelating van de eigenaars vermeld. Ik verbleef in totaal bij 11 gastgezinnen in 2001 en 7 in 2002, waarvan ik de meeste niet vermeld in de reisgids. Nu reizigers zonder visum kunnen naar Georgie reizen denk ik dat de toename van het toerisme ervoor zal zorgen dat bepaalde gastenkamers en bed and breakfasts spoedig over voldoende middelen zullen beschikken om zich om te vormen tot een klein guesthouse, wat sommigen eigenlijk nu al zijn.
 • Telefoneren : bellen vanuit Georgie naar Belgie is goedkoop 0.7 lari per minuut
 • georgie reizen Geld wisselen in Georgie
  • Wisselkoers : de Georgische munteenheid, de lari, is behoorlijk stabiel en wijzigde weinig de laatste 5 jaar; er zijn veel wisselkantoren over het hele land, wisselkoers voor valuta midden juli 2005 was : 1 euro = 2.21 lari (GEL), 1Euro = 1.82 lari (GEL)
  • Kosten en Budget reizen in Georgie : Georgie blijft goedkoop om rond te reizen, maar let op : vooral aan de Zwarte Zee kust en Kutaisi zijn ze nogal vlot in het viervoudige van de prijs rekenen voor buitenlanders en moet je de rekeningen steeds goed controleren.
  • Een gemiddeld maandloon is 40Lari (voor de weinige gelukkigen die werk hebben !), pensioen 14 Lari, geen werkloosheidsuitkering; een goede job kost tussen de 1000 dollar (winkelbediende) en de 5000 dollar (politieman), selecties bestaan niet, je koopt een job. Er wordt verwacht dat de nieuwe Georgische president Saakashvili dit soort misbruiken en maffia praktijken hard zal bestrijden.
  • Let op voor valse 10 lari briefjes, vraag liever die van 5 lari als je wisselt