Georgië Reizen
Home > > Reizen naar Georgie > Reizen naar Kvareli (Kakheti)

Reizen naar Kvareli

 • georgie reizenBezoek van de wijnkelders : zelfs in de Georgische wijnregio Kakheti is er geen traditie van wijnkelders bezoeken, een glaasje wijn te drinken en een paar flessen wijn kopen. Ofwel is de wijnkelder van het industriële type en ziet ze eruit als een fabriek, met pijpleidingen overal, waar net zo goed petroleum zou kunnen opgeslagen zijn; bij de kleinere wijnkelders heb je de kans ontvangen te worden als "gast", en "dan wordt er geen wijn verkocht, dan moet er wijn gedronken worden !". Het wijnseizoen in Georgie (in het Georgisch rtveli genoemd) loopt van 10 september tot begin oktober, daarbuiten kun je de wijnmakers bezoeken, maar is er niet veel activiteit. Ik bezocht volgende wijnhuizen in Kvareli :
  • Wijnhuis Kindzmarauli Joint Stock Company : grijze poort aan de achterzijde van de burcht-voetbalveld in het centrum van Kvareli, eerder een opslagfabriek van wijn, bottelarij werkt logischerwijze enkel in september. Zaterdag en zondag gesloten, Irma (telefoon +995-93322899) spreekt Engels, maar heeft niet zoveel te vertellen; open 10-18.
  • Wijnhuis Vina Gruzie : neem de weg naar de Kindzmarauli tunnel in de bergwand; ongeveer 5km ten Oosten van Kvareli, aan einde van de weg staat bord "Kindzmarauli" als je rechtdoor loopt kom je bij Vina Gruzie, als je de weg verder naar rechts volgt bij de twee ingangen van de fameuse tunnel, moderne wijnopslag plaats, geen bottelarij, vaten worden met tankers getransporteerd naar Rusland, modern laboratorium, goede wijn, open 9-16, za/zo gesloten, telefoon 899-901447, Mr. Emzale spreekt enkel Russisch en is jammer genoeg niet erg spraakzaam bij de rondleiding.
  • tunnel Grot voor wijnopslag : deze legendarische tunnel, op 5 km oostwaarts (40min wandelen) van Kvareli bereik je door vanaf Vina Gruzie rechts af te slaan, de eerste ingang van de grot in de bergwand is altijd gesloten; 500 meter verder is de hoofdingang, herkenbaar aan de wijnbuizen die naar binnenlopen. In de 8km lange tunnel in de berg zijn 13 zijgangen waar telkens een andere wijnboer zijn wijn bij de constante temperatuur van 7 graden opslaat. De bewaker van de ingang liet me niet binnen, dus wachtte ik tot een wijnboer kwam opdagen, die me prompt uitnodigde als gast. Het was de joviale Levon Gigineishvili van Green House, die me in de onderaardse gangen vol wijnvaten rondleidde, enkele vaten opende, me een uitvoerig Georgisch middagmaal tracteerde in het dorp, meenam naar zijn wijnvelden, een uitvoerig avondfeestmaal met Georgische drinkliederen tracteerde en me tenslotte strontzat van een hele dag wijnproeven in bed stopte in de gastenkamer van zijn huis.
 • Restaurants in Kvareli : bij het binnenrijden van Kvareli is 1km voor het centrum, aan de rechterkant langs de hoofdweg een rood huis, waar ze heel lekkere shashlik en gebraden reusachtige oesterzwammen (als biefstukken) serveren
 • Gremi Klooster : 10 km voor Kvareli langs de grote baan naar Telavi ligt dit klooster -en kerken complex, je kunt er niet naastkijken.
 • Kochiaoba Feest : jaarlijks feest 21 mei in een klein dorpje in ongeveer midden tussen Telavi-Kvareli, kermis rond oninteressant kerkje, traditionele worstelgevechten door boerenjongens begeleid door typische Georgische feest-muziek.
 • Reizen met openbaar vervoer : Minibussen Telavi - Kvareli, 45 minuten reizen, tickets kosten 1.5 lari, ongeveer 5 bussen per dag.