Zweden Reizen & Vakantie
Home > > Reizen naar Zweden > Stockholm omgeving

Hier vind je toeristische informatie over excursies en daguitstappen vanuit Stockholm, Zweden. Uw vakantie, citytrip, stedentrip of stadstrip naar Stockholm combineren met een excursie in de omgeving, zoals de Steiner Commune in Järna of de oude stad Sigtuna.

Uitstappen rond Stockholm


Steiner Commune in Järna

zweden stockholm jarna steiner school en commune bijzondere architectuur en biodynamische landbouw en productenVoor de liefhebbers van moderne architectuur, ecologische landbouw en een "spirituele sfeer". Het is vrij toegankelijk park vol originele gebouwen en kunstwerken in een mooie landelijke omgeving. Omdat het complex op enkele minuutjes rijden ligt vanaf de afrit van de autosnelweg E4 lijkt het me ook de perfecte plaats als je op zoek bent naar een korte maar sfeervolle tussenstop tijdens een lange rit. Het Café Linné van het Kulturhuset is immers een architectonisch pareltje en heeft lekkere biodynamische gerechten en gebak. Om er speciaal heen te rijden vanuit Stockholm zal voor de meeste reizigers wellicht niet de moeite zijn, maar vermits iedereen die van Zuid-Zweden via de E4 naar Stockholm reist er passeert is een stop zeker aan te raden. Volgende zaken zijn er te zien:
  • de architectuur : het hoofdcomplex bestaat uit een twintigtal gebouwen gecrëeerd door de architect Asmussen. Het is een wonderlijke geometrische stijloefening op de stijl van houten Zweedse huisjes. Verrassende geometrische vormen worden afgewisseld met gebogen lijnen. De gebouwen zijn afgewerkt in kleurrijke pastelkleuren. Vergeet vooral niet een kijkje te nemen binnenin het wonderlijk mooie café van het Kulturhuset, kultureel centrum van de Steiner commune in Järna als je geluk hebt raak je ook binnen in de originele concertzaal). Over het park verspreid vind je ook kunstwerken en design.
  • de natuur : de leer van Steiner is (voor zover ik het begrepen heb) naast de gezonde invloed van design en architectuur op de mens, gebaseerd op de harmonie van de mens met de natuur. Het complex is omgeven door velden waarop op biodynamische (een soort veredelde ecologische) wijze aan landbouw wordt gedaan. De vruchten van dit werk kun je proeven in de vorm van lekkere vegetarische gerechten. Het prachtige café van het Kulturhuset is tijdens de week open 10-16u met lunch 12-14, in het weekend enkel gebak van 12-16. Als je geïnteresseerd bent de communebewoners te ontmoeten dan kun je ook samen met hen voor 60kr tijdens weekdagen van 12-13u lunchen in het gebouw van de boetiek. In de zomer heeft het Vita Huset ook een buitenterras. Er zijn twee boetieken waar je (eerder dure) biodynamische producten kunt kopen. Je kunt vrij een wandeling maken door het park waarbij je niet mag vergeten een kijkje te nemen naar de biologiska dammen voor waterzuivering en de kunstwerken bij het mooie strand erachter.
  • het spirituele : heb ik zelf niet mogen meemaken, maar moesten meditaties en andere cursussen je interesseren, dan moet je maar eens een kijkje nemen op de site van het centrum : Steiner Seminarie
  • wandelingen in de omgeving : Moest je zin krijgen te wandelen in de mooie landelijke omgeving, volg dan de pijlen naar biologiska dammen en loop vandaar rechts langs het meer, er is niet echt een pad, maar na een poosje (en voorbij een paar boerderijen) kom je terecht in het Yttereneby natuurreservaat (zie toeristische dienst Södertalje, ten zuiden van Stockholm voor meer info) vanwaar je aan een jachthaven komt. Vlak daarna kun je nog een aantal kleurrijke gebouwen van de Steinercommune bewonderen in het gehucht Solvik (ook toegankelijk met de auto een kilometer voorbij het hoofdcomplex), het is hun school. Alle gebouwen zijn open en vrij toegankelijk, maar ik voelde me toch meer op mijn gemak er met een bewoner binnen te gaan. Nog wat verderop kom je bij Skillebyholm, met de biodynamische dieren en werkplaatsen van de commune.
  • hoe bereiken : Neem op ongeveer 40km ten Zuiden van Stockholm de afslag Järna op de E4. Volg de richting Ytterjärna (is in de andere richting dan Järna). Na 3km (5 min) vind je de pijlen "Kulturhuset/Steinerseminariet" naar links, je ziet het complex al liggen.Sigtuna

  • Te zien : Sigtuna zou de tweede oudste stad van Zweden zijn (na Birka) en is een leuk klein dorpje, een halfuurtje ten Noorden van Stockholm. Er is een klokketoren, wat ruïnes, kerken, runestenen en wat mooie straatjes.
  • Tant Bruns Kaffestuga : het oudste huis van Sigtuna met een heel gezellig koffiehuis en tuinterras waar je lekkere kaneelbollen en ander Zweeds gebak kunt eten. Het is genoemd naar een heel beroemd Zweeds kinder prentenboek van Elsa Beskow over de drie tantes : Tante Groen, Tante Bruin en Tante Paars.

 

Meer dan 1200 foto's en filmpjes over Zweden en 29 andere landen vind je op de Fotografie pagina