Zweden Reizen & Vakantie
Home > > Reizen naar Zweden > Stockholm eilanden archipel

Hier vind je toeristische informatie over het bezoeken van de eilanden archipel van Stockholm, Zweden tijdens een reis of vakantie in Scandinavie. Info over hotels, restaurants, transport, wandelen, bootverbindingen, camperen, vakantiehuizen, vakantiewoningen, B&B en andere overnachtingsmogelijkheden op de eilanden Ekero, Färingsö, Adelsö, Vaxholm, Gallnö en Finnhamn, alsook het koninklijk paleis Drottningholm en het vikingeiland Birka.

Stockholm Eilanden Archipel

Praktische Reis Informatie

 • zweden stockholm drottingholm koninklijk paleis op het eiland Lovöbezienswaardigheden : een prachtige verzameling van 24.000 eilandjes vlakbij Stockholm; als je twee uur vaart zit je al diep in het netwerk van eilandjes. Let op de kleine saunahuisjes die uitgeven op het water en verbonden zijn aan de vele zomerhuisjes. Als je wat wil wandelen (veel meer dan dit, zwemmen, saunaen en eten bereiden is er niet te doen) dan kies je best (en logischerwijs) een wat groter eilandje. Op sommige plaatsen zijn ook kanos en fietsen te huur. De archipel is ook in de winter te bezoeken maar vergt wat meer planning omdat er minder frequente boten zijn (daguitstappen echter steeds mogelijk) en vele overnachtingsplaatsen gesloten zijn.
 • hotel - hotels : er zijn verrassend veel overnachtingsmogelijkheden, het toerismebureau van Zweden, info@stoinfo.se heeft een brochure met bed -en breakfast en jeugdherbergen, reserveren is noodzakelijk want de eilanden zijn erg populair. Prijzen liggen rond de 200 SK per nacht per persoon, 30 SK voor ontbijt en 30 SK voor lakens.
 • transport : de meeste eilandjes zijn vlot bereikbaar per boot, het toerismebureau heeft 3 boekjes met tijdstabellen, je kunt ook kijken op Waxholmsbolaget voor bootverbindingen en tijdstabellen van de ferries naar de eilanden van de Stockholm Archipel of bellen naar 08-6795830. De boten vertrekken vanaf de kade in het stadscentrum op Blasleh Hamnen.Ekerö, Adelsö, Färingsö, Lovö

 • informatie : een gratis kaart met wandelroutes, bezienswaardigheden en adressen op deze eilandengroep is te bekomen via het toerismebureau van het eilandje Ekerö.
 • Drottningholm : ligt op het eilandje Lovö; dit grote paleis waar de Zweedse koning woont is vooral erg mooi bij ondergaande zon gezien vanuit het uitgestrekte park dat het omringt. De Unesco vermelding is misschien wat overdreven, maar desondanks is het toch de moeite waard het te bezoeken. Naast de Brostugan cafetaria, vlakbij Drottningholm paleis kun je kano's huren aan 60 SEK per uur.
 • KLIK VOOR EEN GROTERE KAART VAN BIRKA zweden stockholm birka bjorko map plan kaart bootverbindingen boten ferries vikingen vikingstadBirka : ligt op het eilandje Björkö en is nog een Unesco patriumonium. Hier vind je overblijfselen van de Vikingstad Birka . Björkö is enkel bereikbaar per boot; er vertrekken ferries uit Stockholm, Enköping-Västerås, Mariefred-Strängnäs, Adelsö Kyrka, Rastaholm (op Ekerö) en vermoedelijk ergens rond Botkyrka.
 • KLIK VOOR EEN GROTERE KAART VAN ADELSO zweden stockholm adelso eiland malaren meer map kaart planAdelsö boswandeling : Je kunt een heel mooie wandeltocht maken in het Noorden van het eilandje. Adelsö is een stuk rustiger dan Ekerö, omdat het nog wat verder vanStockholm verwijderd is. Het eiland Adelsö is via een (gratis) overzet boot te bereiken vanaf Ekerö. Met het openbaar vervoer is het eiland Adelsö te bereiken per bus 312 vanuit Brommaplan (Stockholm). Waar deze ferry aanmeert is een klein dorpje met een winkeltje en een pizzeria. Het pad van de wandeling start aan de parking boven de pizzeria. Ze is duidelijk aangeduid met blauwe verf op de bomen, zodat een kaart niet nodig is. De tocht leidt je door landelijk gebied en wild bos, waarin wij oog in oog met twee (brave) elanden hebben gestaan. Eventueel zou je enkele stukken met de mountainbike kunnen fietsen. Bij de Kungsta piknikplaats zijn er grafstenen te bewonderen. Tussen Kungsta en Sättra is het mooiste stuk van de wandeling. Je vind er een mooie rotsige piknikplaats vlak onder de hoge uitzichtstoren van waaraf je een prachtig zicht hebt over de vele eilanden. Een halfuurtje verder Noordwaarts is er een mooi klein strandje waar je kunt zwemmen en piknikken.
 • KLIK VOOR EEN GROTERE KAART VAN FARINGSO zweden stockholm faringso eldgarnso map kaart plan natuurreservaat wandelen wandelpad malaren meer Färingsö wandeling : op dit plattelandseiland zijn er veel velden en boerderijen, niet zoveel bos. Na de minibrug kom je bij het Eldgarnsö Natuurreservaat, waar je de wagen kunt achterlaten op de parking. Het wandelpad is goed aangegeven met oranje ruitjes en de wandeling duurt ongeveer twee uur. De wandeling gaat gotendeels door open loofbos (eiken) en is niet zo spectaculair. Er is een mooie piknikplaats in het Noordelijke punt aan het water, vlakbij een mini-jachthaventje (een paar bootjes en wat aanlegsteigers, geen huizen).Vaxholm eiland en omgeving

 • bezienswaardigheden : Enkele leuke houten huisjes aan het kleine haventje van Vaxholm zorgen voor een aangename sfeer en het zicht van daaruit op de burcht, het fort van Vaxholm die 's avonds verlicht is, is behoorlijk indrukwekkend.
 • wandelingen in de omgeving : Het grote schiereiland dat ten Westen van Vaxholm ligt bestaat grotendeels uit dicht bos en er is heel weinig bewoning. Er is een natuurreservaat en enkele gemarkeerde paden van 4, 7.5 en 12 kilometer. Het is er erg rustig en behoorlijk woest. De paden kruisen een paar keer de bosweg en zijn daardoor makkelijk te vinden met de wagen, de markering is over het algemeen (op één plaats lieten de oranje ruitjes het afweten) goed genoeg om de wandeling zonder kaart te doen. Er zijn een aantal (wij zagen er 3) halfopen schuilhutten (aangegeven op het wandelplannetje dat uithangt langs het pad als "rastplats") waar gratis droog hout ligt waarmee je mag barbecuen. Voor een meerdaagse wandelingtocht kun je het blå leden pad volgen dat noordwaarts van het schiereiland verderloopt.
 • transport : het kleine eilandje Vaxholm is makkelijk met de wagen te bereiken of met de stadsbus vanuit Stockholm. Via de auto-overzetboot in Waxholm, kun je zelfs via andere eilandjes helemaal met de wagen terugrijden naar Stockholm.Gällnö eiland

 • zweden stockholm eilanden archipel aanlegsteiger tussen het bevroren riet van een meer in de winterbezienswaardigheden : in het zuidwestelijke deel, waar bijna alle huisjes staan, is het eerder landelijk en niet zo verschillend van het vasteland, naar het noordoosten toe wordt het heel woest met rotsen en dichte bossen. Er zijn veel wandelpaden, echter zonder markering, er is wel een klein plannetje beschikbaar van het eiland met een paar "hoofdroutes" erop. Door de vele grillige inhammen slaagden wij er in gedurende 3 uur verdwaald rond te lopen op een eilandje van amper 3 kilometer op 2 kilometer ! Omdat in begin november de winternachten al vroeg (om half vier), koud en extreem donker (geen lichtvervuiling hier) invallen was dat even spannend. Er zouden in het hoogseizoen ook ergens boten liggen die je als toerist gratis mag gebruiken om naar de sattelieteilandjes van Gällnö te varen.
 • voedsel : er is slechts één winkeltje (maar geen restaurants of cafe's) op het eiland dat niet altijd open is, je brengt best je eigen eten mee.
 • Hotel - hotels : er zijn 5 bed en breakfasts en een jeugdherberg (bestaande uit 5 chaletjes). Wij verbleven bij Marianne Persson (T 08-57166300, 070-7520324) in haar boerderij vlakbij de aanlegplaats van de boot, 175 SK per persoon per nacht, ontbijt 30. Ruime kamers waarvan een met een mooi balkon waarop je kunt ontbijten zonnen; heel vriendelijke mensen en de man is nog een echte boer met grote grijze baard en een paard waarmee hij zijn veld gaat omploegen.
 • transport : Waxholmbolaget organiseert de ferry -en boot verbindingen met de eilanden van de Stockholm archipel. Een boottocht vanaf het centrum van Stockholm brengt je naar Gällnö voor 75 SK op ongeveer 2 uur, mooie zichten vanaf het bovendek op de vele eilandjes in de archipel. Het toerismebureau en de bed -en breakfasts hebben boekjes met de tijdstabellen, sommige boten keren niet terug naar Stockholm maar zetten je na amper een kwartiertje varen (25 SK) af in Boda, vanwaar je anderhalf uur moet stadsbussen naar Stockholm (Slussen).Finnhamn eiland

 • KLIK VOOR EEN GROTERE KAART VAN FINNHAMN zweden stockholm eilanden archipel finnhamn eiland map kaart plante zien : een echt mooi eilandje dat door zijn mooie rotsachtige bodem een stuk typischer is voor de Stockholm eilanden archipel dan Gällnö. Een heel goede keuze voor een dagtrip vanuit Stockholm.
 • Stora Jolpan, het hoofdeiland, wordt beheerst door een jeugdherberg en een 40 tal zomerhuisjes die met een breed en behoorlijk druk bewandeld pad verbonden worden met het haventje.
 • transport : Klik hier voor tijdstabellen voor de bootverbindingen met Finhamn en de andere eilanden van de Stockholm archipel. Per boot vanaf het centrum van Stockholm duurt het ongeveer 2.5 uur vooraleer je in Finhamn bent, het is een mooie tocht tussen vele eilandjes, die op zich al de moeite waard is. Ze kost 95 SEK per persoon, enkele reis.
 • camperen : Lila Jolpan, het kleine eilandje dat aan het hoofdeiland vasthangt, is volledig onbewoond en ruig en heeft goede kampeermogelijkheden voor wie wil rustig wild kamperen. Het einde van het eilandje heeft een verlaten rotsstrandje. Op het drukke Stora Jolpan is er ook ergens een camping (60 SEK per persoon), uitgebaat door de jeugdherberg die ons nogal bars wijsmaakte dat het elders op het eiland verboden was te camperen en je dus moest gebruik maken van hun camping. Vanaf de jeugdherberg loopt een pad dat na 40 minuten wandelen de noordwestkust van het eilandje zou moeten bereiken waar roeibootjes zijn waarmee je naar Ingmarsö kunt overvaren. Wellicht is het daar ook heel rustig om te camperen, maar voor ons was Lila Jolpan al verlaten genoeg.
 • Voorzieningen : Bij de aanmeerplaats in het haventje van de boten uit Stockholm is een kleine winkel (open 10-14u) en een redelijk duur café / restaurant. Een plan van Finnhamn eiland is te krijgen in de winkel of jeugdherberg.

 

Meer dan 1200 foto's en filmpjes over Zweden en 29 andere landen vind je op de Fotografie pagina