Zweden Reizen & Vakantie
Home > > Reizen naar Zweden > Kungsleden trektochten reisgids

Info over wandelen en trektochten langs Kungsleden, het Koningspad in Lapland (Noord Zweden) van Abisko naar Hemavan in Noord Zweden, informatie over etappes, dagtochten, meerdaagse tochten, paden, Zweedse berghutten, Kiruna, Abisko, Kebnekaise berg en bergstation, routes, overnachten in hutten, ski en langlaufen, het natuurpark Sarek.

Lapland - Kungsleden


Algemene informatieOmgeving van KirunaKungsleden

  • Kungsleden is het bekendste en populairste wandelpad van Zweden. Het loopt in Lapland, het hoge Noorden van Zweden langs de bergachtige grens met Noorwegen over een afstand van 425 kilometer van Abisko tot Hemavan. Het pad is ideaal voor meerdaagse trekkings en goed voorzien van STF berghutten en bergstations die netjes op een dagtocht (10-20 km) van elkaar liggen. Je kunt best lid worden van STF (285/volwassene, 410/familie) als je er wil overnachten, want niet-leden betalen 100 Kr. per nacht extra. Het koningspad loopt langs een verzameling van Zweedse natuurparken (Abisko, Sarek, Padjelanta, Stora Sjöfallet, Muddus ) die onder de naam Laponia door de Unesco tot wereld natuurpatrimonium werden uitgeroepen. De wandelroute is erg goed onderhouden met brugjes, ferries en roeiboten over rivieren en meren en planken op drassige grond, maar kan in het hoogseizoen behoorlijk druk worden. Er is een winter -en zomerseizoen : in de winter (hutten open van februari tot midden april) kun je de route afleggen al langlaufend, in de zomer (hutten open van einde juni tot half september) zijn alle hutten druk bevolkt door wandelaars en trekkers. In het zomerseizoen kun je genieten van de middernachtzon van begin juni tot midden juli. Muggen kunnen vooral een probleem vormen in juli, zoek hogere plaatsen op waar het meer waait om ze op afstand te houden. Hoofdnetjes zijn te koop in de bergstations en grote hutten. Uiteraard kun je ook buiten deze seizoenen met je eigen tent gaan, het zal een stuk rustiger zijn, maar zorg er dan voor dat je extra goed voorbereid bent op koude en gebrek aan voorzieningen in die periode. SMHI, de Zweedse meteorologische dienst geeft waarnemingen en voorspellingen van het weer in de Zweedse bergen, die ook uithangen in de hutten.
  • Transport : De trein van Kiruna naar Narvik stopt in Abisko. Als je Jokkmokk als startpunt zou kiezen, dan geraak je er met de Inlandsbanan trein. Op Resplus vind je tijdstabellen van Zweedse treinen van alle verschillende maatschappijen. Het is ook mogelijk om in kleinere dorpen te starten waar je met de bussen van Norrbotten Länstrafiken geraakt. Als je helemaal van Stockholm of verder zuidwaarts met openbaar vervoer komt, is een vlucht soms niet zoveel duurder dan de dure Zweedse treinen. SAS heeft soms last minute voorwaarden of promoties lopen.
  • Kungsleden kan bewandeld worden in een viertal populaire etappes van elk ongeveer een week. Ze worden hieronder besproken. Klik op de kaart om ze in groot formaat te krijgen. Klik hier voor een overzichtskaart van het hele Kungsleden pad .
KLIK OP DE KAART voor een grotere map van Kungsleden etappe 1 Abisko - Kebnekaise en de wandelpaden en STF berghutten Abiskojaure, Alesjaure, Tjäktja, Sälka en Singi

Kungsleden
Etappe 1
Abisko - Kebnekaise


- Lengte : 86 km (+ 19 km als je wil stoppen in Nikkaluokta en vandaar de bus terug nemen naar Kiruna), 6 - 9 dagen

- overnachten : er zijn 5 berghutten (Abiskojaure, Alesjaure boottochten, Tjäktja, Sälka en Singi) op Kungsleden zelf en 7 in de omgeving

- Proviand bevoorrading : Abisko, Abiskojaure, Alesjaure, Kebnekaise, Sälka, Vistas, Unna Allakas

- Sauna : Abisko, Alesjaure, Kebnekaise, Sälka

- Abisko bergstation : groot complex met 300 bedden : single (510 Kr), double (700 Kr per kamer), 4 bedskamer (190 Kr per persoon) neemt. Verder is er een restaurant, pub, winkel, verhuur van trekkersmateriaal (oa rugzak, tent, slaapzak, baby draagset, regenkledij) en sauna. De berghut contacteren per email kan. Er is een kabellift naar de top van Nuolja berg (1169 m) met prachtige uitzichten op de omgeving. Abisko is heel makkelijk bereikbaar met de trein op de lijn Kiruna - Narvik, afstappen in de halte Abisko Turiststation.

- Hoogtepunten : prachtige zichten op Zweden's hoogste berg Kebnekaise (2104 m)

 


KLIK OP DE KAART voor een grotere map van Kungsleden etappe 2 Kebnekaise - Saltoluokta en de wandelpaden en STF berghutten Singi, Kaitumjaure, Teusajaure en Vakkotavare

Kungsleden
Etappe 2
Kebnekaise - Saltoluokta


- Lengte : 52 km, daarna moet je een bus nemen van Vakkotavare naar Kebnatsbryggan / Saltoluokta, tussen Kebnats en Saltoluokta is er een overzet, in de winter ski je gewoon over het ijs, in Teusajaure is er ook een overzet of kun je een roeiboot nemen (maar de roeiboten worden door STF weggenomen na 20 september), 3-5 dagen

- overnachten : er zijn 4 hutten op kungsleden : Singi, Kaitumjaure, Teusajaure en Vakkotavare.

- Proviand - bevoorrading : Kaitumjaure, Kebnekaise, Saltoluokta, Vakkotavare (geen bevoorrading in Singi)

- Sauna : Kebnekaise, Saltoluokta, Teusajaure

- Kebnekaise bergstation : 196 bedden, restaurant, shop, bakkerij, verhuur van outdoor materiaal, sauna, berggidsen, cursussen bergbeklimmen, geleide wandelingen op de gletcher, reserveren per email kan. Om met openbaar vervoer in Kebnekaise te geraken, neem je de bus van Kiruna naar Nikkaluokta, vanwaar het nog 19 km wandelen is naar de Kebnekaise berghut. In de zomer is het mogelijk een deel daarvan met toeristische boot te doen, in de winter op ski's (langlauf) of met sneeuwscooter. De Kebnekaise berg zelf kun je via twee routes beklimmen, voor de lichte is geen gids nodig, voor de moeilijke route wel.

- Saltoluokta bergstation : 100 bedden, dubbele kamers, vierpersoonskamers en dormitories, gezellig restaurant, winkel, verhuring van bergsport materiaal, berggids, keuken, sauna, boottours, vissen, volksmuziek week. Reserveren per email kan. Je geraakt er met openbaar vervoer als volgt : trein of vlucht naar Gällivare, dan bus naar Kebnats, dan nog 3 km die in de zomer met boot kunnen gedaan worden en in de winter met ski op een ijspad.

- Hoogtepunten : halverwege zijn er prachtige zichten op de bergtoppen van het Sarek Nationaal Park. Deze etappe wordt vaak beschouwd als de mooiste van Kungsleden, op de voet gevolgd door de eerste etappe.


KLIK OP DE KAART voor een grotere map van Kungsleden etappe 3 Saltoluokta - Kvikkjokk en de wandelpaden en STF berghutten Sitojaure, Aktse en Parte

Kungsleden
Etappe 3
Saltoluokta - Kvikkjokk


- Lengte
: 73 km, 4-6 dagen, 2 meren moeten overgestoken worden, aan het Sitojaure meer is er een boot service, in Laitaure moet je zelf roeien.

- Overnachting : 3 hutten : Sitojaure, Aktse en de Partestugan hut aan de voet van de Parte berg die een heel mooie plaats is aan een meer. Vanaf de Aktse hut zijn er boottochten op het Laitaure meer.

- Proviand Bevoorrading : Aktse, Kvikkjokk, Saltoluokta

- Sauna : Kvikkjokk, Saltoluokta

- Kvikkjokk bergstation : 60 bedden, 2 en 4 persoonskamers, restaurant, shop, verhuring van outdoor materiaal, keuken, verhuur van kano's. Reserveren per email is mogelijk. Om er met openbaar vervoer te raken, neem je eerst de trein naar Murjek (of een vlucht naar Gallivare) en dan de bus naar Kvikkjokk via Jokkmokk.

- Hoogtepunten : de Parte hut en de zichten vanaf de Aktse hut op de bergen van het Sarek massief. Ervaren trekkers die goed geëquipeerd zijn (compas, tent, kaarten, GPS coördinaten Zweedse berghutten) kunnen aan de Aktse hut koers zetten naar het machtige Sarek Natuurpark, één van de laatste woeste wildernissen van Europa, een alpijns gebergte met meer dan 100 gletchers. Sarek is het enige natuurpark in Zweden waar de natuurbescherming besloten heeft om geen hutten en zelfs geen paden aan te geven om de natuur er niet te verstoren. Goed voorbereid en uitgerust zijn en ervaring hebben is dus een noodzaak, want je bent er aan de onherbergzame grillen van de natuur overgelaten. Heel anders dus dan het perfect georganiseerde en met sauna's overladen Kungsleden pad.

 


KLIK OP DE KAART voor een grotere map van Kungsleden etappe 4 Ammarnas - Hemavan en de wandelpaden en STF berghutten Tsielejakk, Vuonatjviken, Pieljekaise, Sjnjultje, Rävfallet, Aigert, Serve, Tärnasjö, Syter, Viterskalet

Kungsleden
Etappe 4
Ammarnäs - Hemavan


- Lengte : 78 km, 4-7 dagen. Het is ook mogelijk de verbinding Kvikkjokk - Ammarnäs (166 km, minstens 8 dagen) te wandelen, maar hou er rekening mee dat dit (in tegenstelling tot het makkelijke Ammarnäs - Hemavan) één van de moeilijkste delen is van Kungsleden, de afstanden tussen de hutten zijn lang en er moeten 4 meren overgestoken worden.

- Accomodatie Kvikkjokk - Hemavan : berghutten (Tsielejakk, Vuonatjviken, Pieljekaise, Sjnjultje, Rävfallet, Aigert, Serve, Tärnasjö, Syter, Viterskalet) verder zijn er overnachtingsmogelijkheden in de dorpjes Jäkkvik en Adolfström en in de jeugdherbergen van Ammarnäs (48 bedden), Hemavan (48 bedden) en Tärnaby (31 bedden) die elk een website hebben.

- Proviand - Bevoorrading : in alle hutten : Aigert, Serve, Tärnasjö, Syter, Viterskalet, Ammarnäs, Hemavan

- Sauna : Aigert, Ammarnäs, Hemavan, Tärnasjö

- Hoogtepunten : dit deel van Kungsleden gaat door Vindelfjall, het grootste natuurreservaat van Europa. Tussen de Tarnasjostuga berghut en de Syterstuga hut ligt de archipel van het Tarnameer.

Meer dan 1200 foto's en filmpjes over Zweden en 29 andere landen vind je op de Fotografie pagina