Zweden Reizen & Vakantie
Home > > Reizen naar Zweden > Are & Storlien trektochten

Informatie over vakantie en reizen naar Are en het wandelgebied en natuurpark ten zuiden van Storlien in Midden Zweden. Info over activiteiten in Are en de Areskutan berg in zomer en winter : wandelen, paardrijden, mountainbiken, kayakken, ski, speleologie, zeilen, parapente, tochten met hondenslede en met sneeuwscooter. In het natuurreservaat ten zuiden van Storlien kun je wandelen in de bergen op de grens met Noorwegen tussen de STF hutten van Storulvan, Blahammaren, Sylarna. overnachten met caravan kan in Handol een klein dorpje met mooie waterval en wandelpaden. Muggen zijn een probleem in de zomer.

Are - Storlien Trektochten

Åre

houten kerkje in Handol, een dorpje in de omgeving van Storlien in Midden ZwedenStorlien - Storulvån Trektochten

  • KLIK OP DE KAART VOOR EEN GROTERE KAART van Storulvan handöl storlien sylarna blahammaren are wandelgebied kaart map trekking wandelen trektochtenWandelgebied : Dit wandelgebied is, samen met Rogen, wellicht het mooiste gebied met het best uitgewerkte netwerk van paden van Midden-Zweden. Ideaal dus als je het niet ziet zitten om nog eens 1000 kilometer extra te rijden naar de natuurparken in Lapland in Noord Zweden. Je kunt dagtochten doen vanaf de makkelijk met de auto bereikbare Storulvan hut of meerdaagse trektochten. De STF berghutten liggen netjes op een dagtocht van elkaar zodat een tent niet echt nodig is.

  • hotel - hotels : De naam van de Zweedse toerisme vereniging STF, is een beetje ruim gekozen. Ze zijn eerder een combinatie van een bergsportfederatie en Zweedse IYHF jeugdherbergencentrale die 315 jeugdherbergen, 9 bergstations en 40 berghutten uitbaat. Als je van plan bent een trektocht te maken in de Zweedse natuur en in hun hutten te overnachten, dan moet je lid worden. Je krijgt dan immers 100 Kr korting per nacht in een berghut, zodat de 285 Kr lidgeld voor een volwassene snel teruggewonnen is. Families betalen 410 Kr voor een jaar, jongeren tot 25 jaar 110 Kr en kleine kinderen 25 Kr. Hun berghutten zijn uitstekend georganiseerd, met informatiecentrum, shop, restaurant en ze liggen netjes op een dagtocht van elkaar. De hutten hebben ook een aantal kastjes met slot die je tegen een kleine betaling (15 Kr.) kunt gebruiken. Sommige kampeerders halen de waardevolle voorwerpen uit hun tent en brengen ze hier tijdens de dag. Je kunt als campeerder ook gebruik maken van een groepsijskast in de berghut.

  • Muggen : zijn een serieus probleem in de bergen. Het stikt ervan tijdens de zomer. Als er veel wind is (en meestal ook slecht weer) zijn er weinig muggen op pad, maar op die mooie zonnige (en windstille) dagen kan het een nachtmerrie worden. Doorwandelen is de boodschap. De muggen zijn immers van een andere soort dan die bij ons. Ze zijn uiterst langzaam en komen beetje bij beetje dichterbij. Zolang je blijft wandelen vliegen ze in een wolkje achter je aan, als je waagt stil te staan ben je omsingeld. Snel die losse veter dichtbinden en je eten binnenschrokken dus. Het helpt wel bergtoppen of open steile flanken op te zoeken als rustplaats omdat daar meer wind is en de muggen dus weggeblazen worden. 's Nachts heb je er eigenlijk minder last van, de kleine diertjes laten zich immers heel makkelijk doodmeppen (ze zijn heel traag) en verstoppen zich niet. Wij beschermden ons tijdens onze wandelingen met de 24% deet die je bij ons (en in Zweden) kunt kopen, maar die haalt niet echt veel uit. Amerikanen brengen hun supersterke 100% deet oplossingen mee, maar dan lopen wij veel liever met zo een idioot hoofdnetje op dat onder andere in de Storulvans STF berghut te koop is. Vanaf augustus zouden er ook al minder muggen zijn.

  • wandelen rond storlien op de paden rond de storulvan STF berghut in Midden ZwedenHandöl : Wij verbleven in dit kleine dorpje, bestaande uit wat rode huisjes langs de weg en zonder winkel. Er zijn op minstens twee plaatsen stuga (vakantiewoningen) te huur. Wij konden onze caravan parkeren op het grasveld van de stuga's aan de brug voor een spotgoedkope 50 Kr. per nacht (inclusief elektriciteit en warme douche in zijn vuile kelder). De uitbater is een ruige boer die (wellicht onbedoeld) niet erg vriendelijk overkomt. Het dorpje heeft een fotogeniek lieflijk mooi zwart houten kerkje met kerkhof. De laatste rode deur rechts in de pastorie is een extreem proper "openbaar" toilet. Aan het einde van de weg die door het dorp loopt is een indrukwekkende (als het veel geregend heeft) waterval met een spectaculair lange houten hangbrug erover. Best spannend te lopen wiegelen boven het gedonder van de waterval. Volg de pijlen "hangbrö" 300m vanaf het einde van de weg.

  • Storulvåns STF hut : Een grote berghut (180 bedden) en informatiecentrum voor het omliggende natuurpark en een uitstekend vertrekpunt voor een dagtocht of meerdaagse trektocht aan een knooppunt van wandelpaden van het prachtige Sylarna - Blåhammaren - Helags - Valadalen natuurgebied. De Storulvan berghut heeft een parking (25 Kr. per dag) voor een paar honderd auto's, een buffet restaurant (lunch 70 Kr., avondmaal 180 Kr.) en een shop met trekkers materiaal (waaronder muggenmelk, muggenhoofdnetje en stafkaarten van de regio). De hut is bereikbaar met de auto via een niet geasfalteerde weg. Wij vonden een paar heel goeie grote stopplaatsen halverwege waar we met onze caravan perfect konden overnachten. Alleen wat jammer dat de weg zo steil was op bepaalde plaatsen, waardoor we (zelfs met aanloop) bepaalde hellingen maar net op het nippertje en met slippende banden opgeraakten. De parking van de berghut zelf is niet geschikt voor camperen (te veel volk en je moet betalen), alhoewel we wel een caravan van een familie aantroffen langs de kant van de weg net voor de slagboom van de parking.

 

Meer dan 1200 foto's en filmpjes over Zweden en 29 andere landen vind je op de Fotografie pagina