Ukraine Reizen
Home > > Reizen naar Ukraine > Reisinformatie Ukraine

Reis informatie Ukraïne - Reizen naar Ukraine

Geld wisselen in Ukraine

 • ukraine reizenEr zijn voldoende ATM geldautomaten in Kiev, toch is het soms een beetje zoeken. Visa en Cirrus, soms Maestro, geen EC. In Kiev bij treinstation onderandere onderaan Hotel Lybed en aan de ingang van het shoppingcenter. In Odessa zijn er 2 automaten in Derybaskaya.
 • Wisselkoers Er zijn talrijke wisselkantoren in Ukraine waar je dollars en euro's kunt wisselen. De koers van deze twee munten wordt in de talrijke wisselkantoren duidelijk aangegeven, er wordt nooit commissie gevraagd. De wisselkoers loopt nogal uiteen, maar hoe meer naar het centrum hoe beter de koers. Ik wisselde een klein bedrag in het treinstation van Kiev in de veronderstelling dat ik niet veel kon verliezen. Desondanks was er een enorm verschil tussen de koers in het station en net buiten het station waardoor ik toch nog 2 euro verloor op 10 euro ! In Odessa was de koers een beetje lager.

Telefoneren

 • Bellen naar Belgie vanuit Ukraine : via een telefoonkantoor, bellen naar Belgie kost 7,14Hv per minuut, vooraf te betalen. Je krijgt in principe wel het overschot terug als je vroeger stopt (best toch vragen). Let op : voor Belgie vorm je 8-10-32. Met de gewone straattelefoons in Ukraine kun je dus niet internationaal bellen, ofwel ga je naar het hoofdtelefoonkantoor in de stad, ofwel zoek je een van de verborgen kleine telefoonkantoortjes in de donkere gangen van budget hotels (bijvoorbeeld op gelijkvloers van Hotel Spartak en Tsentrum in Odessa).
 • Binnenlands bellen in Ukraine : er zijn enorm veel telefooncellen, telefoonkaart is heel goedkoop 7Hv voor 90 minuten zonaal telefoneren binnen Ukraine, verbindingen heel slecht, een bezettoon betekent meestal defecte verbinding, let op : om interzonaal te bellen binnen Ukraine moet je 8-10-zonenummer zonder nul vormen.

Reizen met de bus van Belgie naar Kiev

Er is een rechtstreekse bus van Brussel naar Kiev via 02/6486024. Meer informatie vind je ook in de Ukrainse ambassade in Brussel. Ik geraakte in Ukraine via de trein vanuit Roemenie, voor meer informatie over Reizen in Roemenië, zie de Reisgids Roemenie.

Restaurants

Je kunt in Ukraine op 3 soorten plaatsen eten :
 • Straatstalletjes : de kiosken in Ukraine verkopen enkel goedkope hotdogs voor 1,6Hv, frisdrank 1,3Hv, beter is iets te kopen bij de huisvrouwen die zelfgemaakte aardappel -en kaasflappen verkopen in plastic zakken.
 • Bistro : eenvoudige gerechtjes (kip-friet) zijn te koop voor 10Hv, wijn 4Hv
 • Restaurant : Westerse prijzen. Gerechten rond de 50Hv, drank heel duur bier kost 11-17Hv (eenmaal was het 29Hv). Kleine porties en niet zo heel bijzonder eten. Het brood is soms heel verzorgd, warm en met kruidenboter.

Taal in Ukraine

 • Ukrains is de enige taal die in Ukraine toegelaten is voor officiele en commerciele documenten en dat merk je ook. Aan de douane in de luchthaven van Odessa en in de OVIR kantoren hangt bijvoorbeeld het volledige reglement voor buitenlanders netjes uit, maar het is enkel leesbaar voor buitenlanders die Ukrains kunnen !
 • Op de straat ligt de leeftijdgrens voor het spreken van het Engels (of een andere Westerse taal) op 25 jaar. Praktisch iedereen die jonger is spreekt vlot Engels, omgekeerd geldt dan ook dat iedereen die ouder is geen letter Engels spreekt of begrijpt. Dit zijn werkelijk twee extremen, want geen letter Engels spreken mag je letterlijk opvatten. Het is daarom ook een probleem een dokter te vinden die Engels spreekt (zie verder).
 • Je doet er best aan tenminste het Cyrillisch schrift te kunnen lezen, want alle straatnamen en bestemmingen in stations zijn uitsluitend hierin.
 • Hoe meer je naar het zuidoosten van Ukraine reist hoe groter het aantal Russisch-taligen wordt. Kiev is voornamelijk Ukrainstalig (maar velen begrijpen Russisch), in Odessa tref je veel meer Russischssprekende aan.

Internet in Ukraine

Er zijn voldoende internet-cafes in de grote steden van Ukraine, maar ze zijn nogal goed weggedoken in keldertjes.
 • In Kiev zijn er meer dan 50, maar meestal is er geen uithangbord en ze bevinden zich allen in een donkere kelder, soms in een voormalige discotheekkelder. De internetcafes die in de Lonely Planet reisgids vermeld staan zijn meestal duurder (10Hv/uur) en hebben oudere computers dan de nieuwe (3Hv/uur) die je vindt door het te vragen aan jongeren op straat. In Khmelnitskoho, Kiev is er een goede op de hoek aan de overkant van het Internationaal telefoonkantoor.
 • In Odessa is er een splinternieuwe "Mouse Club", 3-5Hv/uur in Chaykavskoho, hier hebben ze in de VIP-lounge (7Hv/uur, maar daarvoor geen snellere connectie) ook Net2Phone internet-telefoon.