Ukraine Reizen
Home > > Reizen naar Ukraine > Medische hulp - Reisverzekering

Ukraine Medische hulpverlening - Reisverzekering

  • ukraine reizenDoor een probleem met mijn knie kon ik de Ukrainse medische zorg aan de lijve ondervinden. Het grootste probleem is om een dokter te vinden die niet uitsluitend Ukrains-Russisch spreekt. Als je geluk hebt is er een jonge verpleegster die als tolk kan optreden.
  • Een Engelssprekende dokter zoek je best in Kiev. Bijvoorbeeld bij de British European Medical Clinic, Mazepy 6, niet ver van Caves Monastery, op eerste verdieping van het Brits consulaat, telefoon 5738873, Duitse arts, heel populair bij ambassadepersoneel, niet echt een ziekenhuis gewoon een dokter, best bellen van vooraf voor een afspraak, 35 dollar voor gewone consultatie
  • In Odessa had ik mijn hotel, Intourist, een plaatselijk reisagentschap, een tiental apotheken en het telefoonboek gemobiliseerd om een Engelstalige dokter te vinden met als enig resultaat dat ze telkens weer uitkwamen op de ambulancedienst van Ukrinmedstrakh (zie onder), die mij voor een zware overbelasting van mijn knie (geen emergency) niet kon helpen. Uiteindelijk kon de Belgische ambassade in Ukraine (kiev@diplopbel.org, 8-044-2382600) mij een adres van een Engelssprekende dokter in Odessa bezorgen (Vadim Aryayev, telefoon 0482/217200, 8050/333281).Ukrinmedstrakh - Ukrainse Reisverzekering

  • Aan de Ukrainse grens dien je deze verplichte medische-verzekering te betalen, en dit is maar goed ook, want het lijkt erop dat de Ukrainse ambulancediensten niet zo goed georganiseerd zijn en niet zomaar iedereen hulp verlenen (ik zag iemand in een kruiwagen met een hoofdwonde naar het ziekenhuis gebracht worden).
  • Voor deze verplichte verzekering komt er een douanebeamte langs aan de grens van Ukraine. Zorg dat je kleine coupures dollars of euro's bij je hebt. Het aantal dagen van de reisverzekering mag minder zijn dan de geldigheidsduur van je visum (ik vroeg 15dagen verzekering met een visum dat een maand geldig was). Hoe meer dagen verzekering, hoe meer je betaalt. Ik betaalde 6 dollar (ze ronden naar boven af) voor 15 dagen.
  • Het telefoonnummer van Ukrinmedstrakh in Kiev (telefoon 8-044-216-80-10) werkt heel goed (in tegenstelling tot dat van Odessa) en ze spreken daar goed Engels. Deze verzekering is echter enkel een verzekering voor noodgevallen, zodat enkel Engelssprekende ambulancediensten hieraan verbonden zijn. Het kantoor in Kiev zorgde ervoor dat er binnen het kwartier een ambulance van Intosana Odessa bij mij op bezoek kwam (terwijl ik eigenlijk maar een gewone Engelssprekende dokter wou, maar die niet vond in Odessa), maar veel meer dan eerste hulp bieden of je vervoeren naar een hospitaal kunnen deze mensen ook niet. Hun diensten zijn wel volledig gratis, maar met een piepjonge Engelstalige dokter en (de tweede poging) een Ukrainssprekende anesthesiste en een piepjonge Engelssprekende verpleger was ik niet veel voor een diagnose van mijn overbelastte knie.