Ukraine Reizen
Home > > Reizen naar Ukraine > Visum Ukraine Visa

Ukraïns visum

ukraine reizenBELANGRIJKE UPDATE 1 augustus 2005 : Na een testproject van de Ukrainse regering waarbij burgers van de Europese unie en de VS zonder visum naar Ukraine konden reizen ter gelegenheid van het Eurovisiesongfestival, heeft de Ukrainse regering beslist deze regeling definitief te maken.

Vanaf 1 augustus 2005 is dus geen visum voor Ukraine meer nodig !! Je kunt 90 dagen in Ukraine reizen over een periode van 6 maanden zonder visa.

Zie ook de website van de consulaire dienst van Ukraine voor meer details.

Onderstaande informatie over de oude visum regelgeving kan nog tot nut zijn voor mensen die het ongeluk hebben geen burger van de bevoorrechte landen te zijn.


Er zijn twee soorten visa voor Ukraine

  • Een Turist-visum : hiervoor heb je een uitnodiging nodig van een Ukrains reisbureau (kost 30 dollar en kan geregeld worden met VISA via internet www.travel-2-ukraine.com)
  • Een Private-visum : geen uitnodiging meer nodig voor het verkrijgen van het private visum voor Ukraine, je moet wel nog op je aanvraagformulier een adres van een Ukrains persoon kunnen vermelden die je uitnodigt, maar dit adres wordt niet gecontroleerd en verschijnt niet op je visum. Ik kreeg een adres van vzw Spoetnik (maar gebruikte het stom als ik was niet).
  • Visum informatie voor Ukraine is erg onderhevig aan wijzigingen, bovenstaande info is daarom mogelijks reeds verouderd. Je kunt dus best nog eens je vragen stellen over visumformaliteiten aan Amerikaanse expats in Ukraine, die bereidwillig antwoorden op de Travel Board van www.brama.com.

Registratie ter plaatse in Ukraine

  • Binnen de 3 werkdagen na aankomst in Ukraine dien je een registratiestempel in je paspoort te bekomen. Sinds 2001 is deze registratie voor bepaalde soorten visa echter afgeschaft, controleer voor recente info.
  • Alhoewel het nu heel eenvoudig is een Private visum voor Ukraine te bekomen vermits het adres dat je opgeeft zelfs niet eens gecontroleerd wordt zit het addertje onder het gras bij de registratie ter plaatse.
  • Een Turist-visum kan geregistreerd worden in elk groot hotel waar je verblijft. Met groot hotel bedoel ik een hotel dat ingeschreven is als Inturist hotel en dus in het bezit is van een officiele registratiestempel die ze in je paspoort zetten. Goedkope hotels hebben meestal geen zo'n stempel en geven een klein registratiepapiertje, dat eigenlijk geen officiele waarde heeft en kan problemen opleveren aan de grens. Je kunt proberen een stempel bij een Inturist hotel te krijgen zonder er te verblijven.
  • Een Private-visum kan NIET geregistreerd worden in een hotel. Je moet er zelf mee naar een OVIR-registratiekantoor (Shevchenko 34, bij metro Universitat ofwel in Suvorova 14/12 bij Caves Monastery) gaan voor een halve dag administratiewerk. Tot zover was mij bekend, maar in het OVIR-kantoor zijn alle in te vullen documenten enkel in het Ukrains (!) zodat je zonder tolk vast zit. Daarenboven zijn de paspoortgegevens van de uitnodigende Ukrainer vereist en een appartement-stempel van een ander kantoor die de uitnodigende prive-persoon moet afhalen. Je hebt dus zelf niet alleen een halve dag werk, je moet daarenboven een Ukrains prive-persoon bereid vinden om op een werkdag zich voor de halve dag vrij te maken voor deze vervelende administratie !
  • Kosten : Registratie van een Ukrains visum zou niet meer dan 10 dollar mogen kosten, mij vertelden ze bij OVIR dat het 80Hv was, en omdat het kantoor gesloten was konden ze iets 'regelen' voor 250Hv. De officiele boete als je niet geregistreerd bent is 165Hv (onlangs opgetrokken van 85Hv). Iedere politieagent kan je echter tegenhouden en je paspoort controleren op zoek naar de registratiestempel. Aan het station zijn er vaak controles van buitenlanders. Als je een corrupte politieagent tegen het lijf loopt kan deze proberen tot 300 dollar te vragen, waarna je moet afbieden in de hoop er met 20 dollar (een standaard-steekpenning bedrag) er van af te komen. Uiteindelijk werd mijn registratiestempel in de luchthaven van Odessa niet gecontroleerd. Volgens het magazine van Ukrainian Airlines zouden de visumformaliteiten in de toekomst versoepeld worden. Misschien zijn deze vervelende registratieformaliteiten ondertussen al afgeschaft.
  • Meer informatie over het bekomen van een Ukrains visum vind je in mijn visumvoorbereiding.
  • Hoe het er aantoe ging in 2001 toen de visumvoorwaarden nog strikt waren kun je lezen bij de Reisverhalen Ukraine.