Roemenië Reizen
Home > > Reizen naar Roemenie > Reisgidsen
Roemenië - Reisgids

roemenie romania, kaart map, reizen vakantie

Reis informatie Roemenië - Reizen naar Roemenie

Kosten Roemenie (april 2001)
- Frisdrank : 10.000 Lei
- Pintje 0.5l : 20.000Lei
- maaltijd : 65000 Lei
Bekijk alles in verhouding tot een maandloon van 4000-6000BF in Roemenie.

Klimaat Roemenie begin april
Overdag zonnig 25 graden, snachts koud 0 graden

Openbaar Vervoer in Roemenie
- Reizen met de trein is redelijk snel en spotgoedkoop : 0.5-0.7BF/km.
- Taxis zijn ook heel goedkoop : ongeveer 20BF voor een rit in stad 2500 of 4500Lei/km, de taxichauffeurs kennen de goedkoopste hotelletjes

Geld en budget Roemenië
- Er zijn nu in alle steden van Roemenie geldautomaten (bancomat), de meesten werken wel op Cirrus, Visa en Maestro. Slechts enkele hebben EC-mogelijkheid.
- Wisselkoers : er is 45 procent inflatie, in de vele wisselkantoren zie je de dollar elke dag 50 Lei duurder worden, er zijn enorm veel wisselkantoren, de dollar en DM zijn het meest geliefd, voor de Belgische Frank krijg je 1-2 procent minder Lei.
- Koers op 18-4 : 1 dollar = 28000 Lei
- Weduwenpensioen : 1.3 miljoen Lei
- Prijs bier 0.5l : 4500 (landelijk cafe, 11000 (straatterrasje), 18000 (restaurant), 35000 (uitgaansbuurt Bucharest)


Roemenië Internet
Is in alle Roemeense steden meer dan voldoende aanwezig. Buiten Bucharest zijn de verbindingen wel aanzienlijk trager, maar ook de helft goedkoper (10.000Lei ipv 25.000Lei). In Brasov is zelfs een internet-cafe in het station wat heel praktisch is.Reizen met de Eurolines bus van Brussel naar Sofia

- prijs : 4230BF voor enkele reis
- er wordt niet gestopt langs de autosnelwegen, de bus tankt in speciale Eurolines stopplaatsen in Duitsland, waar enkel een automaat met koekjes en frisdrank staat. Betalen met Duitse munten.
- de bus zou "rechtstreeks" zijn, maar toch stoppen ze in Luik, Keulen, Frankfurt, Nurnberg en Munchen. Omdat de opstapplaatsen telkens in het stadscentrum zijn verlies je hierdoor 45min per stop.
- Eurolines vermeldt niet dat je een transitvisum voor Servie nodig hebt. Ik kon na aandringen bij de Bulgaarse chauffeur uiteindelijk toch mee omdat ik ermee akkoord ging in Hongarije, voor de Servische grens eruit te stappen. Dit Servisch gedeelte maakt de rit niet interessant. Het visum zal vermoedelijk weer 1000BF kosten en aan de Servische grens moet je aangeven hoeveel geld je bijhebt. Als je te weinig aangeeft, nemen ze het in beslag bij het buitenrijden.

grens Oostenrijk - Hongarije
Bij paspoortproblemen zijn de grenswachten omkoopbaar voor 100DM per geval, soms kan afgeboden worden tot 50DM, de vraagprijs is soms 150DM.

grens Hongarije - Roemenie : Szeged (H) - Arad (RO)
- Er is een bus van Szeged naar Arad. Liften is praktisch onhaalbaar, niemand wil je meenemen.
- Inkomstempel van Roemenie. Geen Roemeens visum meer nodig. Desinfectie van de banden tegen mond en klauwzeer.
- Veel Roemeense wisselaars, er zitten op verschillende plaatsen politieagenten die de wisselaars laten doen, maar wel mijn paspoort opvragen als waarschuwing als ik bij de wisselaars de koersen naga. Je moet wisselen in de kleine wisselhokjes aan de grens. 1DM=12500Lei (4/4/2001, de lei devalueert snel)Reizen naar Arad

- bezienswaardigheden : Grensstadje, niets bijzonders.
- Hotel Arad : Op de prijzen die uithangen kun je afbieden. Reken op 350.000Lei pp. Duur voor wat het is, communistische blok, kamers zonder water/douche. Toch zou dit het goedkoopste hotel van de stad zijn.
- Internet tegenover station : 18.000Lei/uurReizen naar Sibiu

- bezienswaardigheden : Leuk historisch stadscentrum, oude huisjes, universiteitsbuurt.
- Hotel Halemandero, Masarilor 10, kamers ingericht zoals bij particulieren, leuk dagcafetje met terras, 300.000/2pk, grote kamers, proper, douche met warm water `s morgens.
- Hotel Casare-Leu, Ion Ruda, kleine kamers, minder proper 300.000/2pk, ze hebben een soort dormitory van 4 personen voor 150.000pp.
- Internet in studentenbuurt (Club Doreus : 10.000Lei/uur)Karpaten : Landelijk gebied ten Westen van Sibiu

Je kunt met 7 treinen per dag naar dit gebied reizen vanuit Sibiu.
- Cristian : schattig Roemeens dorpje temidden van de velden waar boeren met paard en kar rondrijden. Ligt wel nog in de vlakte.
- Sibiel : Landelijk dorpje aan de voet van de heuvels, nog net in de vlakte. Er loopt een kleine asfaltweg door het dorp, maar voor de rest zijn het enkel geplaveide straatjes. De uitbaatster van het glasikonenmuseum (blauw huis naast de kerk) kan je in contact brengen met 40 gastfamilies die overnachting en maaltijden van de boerderij aanbieden. Naast de kerk is een klein hotelletje Luca.
- Saliste : heeft al meer weg van een landelijk stadje. Vlakbij loopt een grote baan.
- Funtenele : deelgemeente van Sibiel. Schitterend landelijk dorpje genesteld in de heuveltjes. Klein winkeltje en bron met drinkbaar water. Geen hotels. Schattig mini volkskundigmuseum. Volg vanaf het station van Sibiel de weg naar Sibiel en sla af naar links aan de pijl Muzeul. Deze weg loopt samen met een wandelroute aangegeven door een blauw kruis op witte achtergrond dat bovenaan Funtenele doorloopt naar een berghut in de Karpaten. Volg het blauwe kruis of vraag naar Cabana Funtenele (1257m) of Monte Sus. De weg naar de berghut loopt via een karrenspoor door een prachtig heuvelachtig gebied. De hut ligt op 4.5u van het station van Sibiel en op 3u vanaf de top van het dorpje Funtenele (580m). Vanaf daar zit je op een circuit van berghutten dat doorloopt tot in het Faragas gebergte. Het lijkt mij een uitstekend vertrekpunt voor een meerdaagse trektocht. Begin april is de hut enkel op zondag open.Roemenie : Taal

Het Roemeens lijkt op een kruising tussen Spaans en Italiaans met wat slavische invloeden. Het is daarom redelijk begrijpbaar als je een van deze talen spreekt. Het is wel moeilijker om jezelf verstaanbaar te maken. Bijna niemand spreekt Engels of Russisch. Sommigen spreken een beetje Frans, wat de tweede taal is in Roemenie.Reizen naar Sighisoara

- De enige bus vanuit Sibiu (vertrek 15.30) reist via de mooie witte landelijke weg, maar doet er daardoor wel 4 uur over.
- bezienswaardigheden : Historisch stadje, de moeite, maar kleiner dan verwacht, op een paar uur heb je werkelijk alles gezien.
- hotel - hotels 1 : Hotel Steau, 280.000 Lei zonder douche, 320.000Lei
- overnachten homestay : Maria Otvas, Str. J.Chendi 35B, T 065/772387, lieve weduwe, 200.000Lei per nacht, 25.000 ontbijt, 3 schitterende verzorgde kamertjes, heel netjes, met TV, heel vriendelijk, kan de was doen, wijn en Tsvieka van het huis inbegrepen. Ze werkt ook via het toerismebureau naast Hotel Steau, maar houdt er niet veel aan over als je het via hen doet.Reizen naar Brasov

- hotel - hotels : Jiga Radic, (068/413886) staat de internationale treinen op te wachten aan het station. Hij heeft een 4 tal appartementen. Eigenlijk zijn het een soort hotelletjes in het zwart. Hij vraagt 10 dollar, of als je afbiedt 8 dollar. Niet echt proper en zijn neef taxichauffeur is nogal toeristisch opdringerig met zijn tours van de draculakastelen (35 dollar voor taxitour Bran en Sinaia van 5u).
- bezienswaardigheden : Brasov is redelijk mooi, heel toeristisch.
- Er loopt tussen 930-17u een kabelbaan naar een schitterend uitzichtpunt op 940m. Je kunt ook te voet naar boven wandelen (45min). De plaatselijke verliefde koppeltjes komen er naar de zonsondergang kijken. Neem de rechtste heuveltop met de rotsen, op deze links staat een betonnen cafetaria.
- Het Bran kasteel ligt op een halfuurtje bussen van Brasov, 15000 Lei, om het half uur een bus, heel toeristisch, een gewoon kasteel dat eigenlijk weinig met de `dracula` waarvoor alle amerikanen komen te maken heeft. Er zijn 3 wandelroutes van 3 uur uitgestippeld rond BranReizen naar Poiana Brasov

- Modern skioord op 20min met de bus van Brasov (stadsbus) op 1000m. Veel grote appartementsblokken, weinig sfeer.
- De rechtse kabelbaan was al in werking in april, 50000Lei naar boven, 80000Lei heen/terug, brengt je tot op 1750m, er lag nog redelijk wat sneeuw op de wandelpaden.
- Sura Dacilor restaurant : toeristische, maar gezellige ingerichte schaapstal, lekker eten. Er zijn nog enkele goede restaurants in Poiana, maar ze liggen wel ver uiteen en zijn moeilijk te vinden, er zijn uitgestrekte grasvlaktes tussen de appartementsblokken.
- Cabanas Cristal Mare hotel : vlakbij de kabelbaan (boven op de berg !) en aan de schaduwzijde van de berg en daardoor geen mooi uitzicht, enige berghut die in april al open was, 100.000Lei per nacht voor heel afgeleefde kamers.
- Cabana Postavurul hotel : 15 minuten wandelen naar achterzijde berg, volg de gele pijlen, heel rustig gelegen aan de zonnezijde met prachtig panoramauitzicht, maar jammer genoeg nog niet open.Reizen naar Bucharest

  • Aankomst in de luchthaven van Bucharest : de luchthaven ligt op 30 minuten rijden van het centrum van Bucharest. Er zijn wisselkantoren, maar je wisselt er best maar een kleine hoeveelheid geld, want de wisselkoersen in het centrum van Bucharest zijn veel beter. Je kunt ook Roemeens geld uit de muur halen aan de ATM muurautomaat in de luchthaven. De Taxi's van de firma Fly Taxi hebben het monopolie op het vervoer vanaf de luchthaven en vragen ongeveer 15 euro voor de rit naar het centrum. Als je echter een normaal taxi bedrijf opbelt, zoals CrisTaxi (tel. 021 9461) of Meridian (tel. 021 9444) en vraagt je op te wachten net buiten de luchthaven (ze mogen er zelf niet binnen), dan kost de rit tot drie maal goedkoper. Je kunt ook een stadsbus nemen naar het stadscentrum (stopt in Piata Victoriei, Piata Romana en Piata Universitatii) die vertrekt om het half uur van 5u23 's morgens tot 23u53. Tickets voor deze bus kosten 40.000 Lei en worden verkocht in het luchthavengebouw (loket aan de rechterkant bij het buitengaan)
  • Budget Hotel Hostel Villa Helga, Str. Salcâmilor 2, Tel: 610 22 14, Fax: 610 22 14, de oudste en lange tijd de enige IYHF jeugdherberg in Roemenie, gezellig met living, keukentje, kamers van 8 bedden, 10 euro per nacht, inclusief ontbijt EN inclusief het wassen van je vuile kleren. Je kunt best reserveren in zomer, want deze jeugdherberg is heel populair en de ideale plaats om andere reizigers te ontmoeten. Taxi vanaf Noordstation kost een paar euro. Je raakt er ook met bus 86 vanaf het trein station, stap af in Piata Gemeni en neem de eerste straat rechts.
  • Budget Hotel Elvis Villa, Str. Avram Iancu 5, Tel: 312 16 53 : gratis laundry (kleren wassen) en internet toegang. Alle kamers hebben airconditioning. Vertrek met de bus vanaf Piata Universitatii, stap af aan de derde halte, wandel voorbij het rondpunt en het Acropolis achtig gebouw en sla dan rechts af. Een bed kost 10 euro per nacht, 26 euro voor 3 nachten, 55 euro per week en 150 euro per maand.
  • Villa 11, Str. Institutul Medico Militar 11, Tel: 0722 49 59 00, vriendelijk pension bij het noordstation, best reserveren als je plaats wil hebben in dit budget hotel, een bed in een dormitory slaapzaal kost 10 euro tot 12.50 euro per persoon, een dubbele kamer met badkamer kost € 28 per kamer. Het hotel kan je komen ophalen in de luchthaven van Bucharest voor 10 euro.
  • De Stadgids Bucharest InYourPocket staat vol met nuttige adressen en reis informatie. Ze is overal te koop in het centrum van Bucharest.Roemenie : Veiligheid

- In Brasov en Bucharest wordt er gewaarschuwd voor pickpockets. Ondanks of dankzij de vele veiligheidsagenten in deze steden had ik echter geen gevoel van onveiligheid. De rest van Roemenië is heel veilig.Reisverhalen en Foto's Roemenie

Lees ook de Reisverhalen over Roemenie
Fotografie met photos uit Romania vind je op de fotopagina Foto's uit Roemenie.