Tuva Reizen Videoclips
Home > > Reizen naar Tuva (Siberie): video clips

Reizen Tuva (Siberie) : filmpjes


Vergeet niet je luidsprekers aan te zetten, want elk filmpje wordt begeleid door passend geluid.

Klik hier voor de Praktische Reisinformatie TuvaAlexander zingt 1 (1.37 MB)
Het is de eerste dag van het Dembildei festival en er heerst een aangename drukte op het plein voor het theater in het centrum van Kyzyl, de hoofdstad van Tuva. De grote leermeesters van de Khoomei staan er volledig uitgedost in traditionele klederdracht met elkaar te praten. Alexander, een Canadees, heeft juist 3 weken keelzangles achter de rug bij een van die grootmeesters in het Khoomei centrum en maakt met een spontane demonstratie van zijn talent indruk op een groep schoolkinderen.

Ertine Ondar-Ol zingt (GROOT FORMAAT 5.1 MB)
Een prachtige opname van de jonge Tuvaan Ertine Ondar-Ol die aan de rand van het heel afgelegen Azas meer, diep verscholen in de Siberische bossen, khoomei zingt.

Tuvaanse paardenkoers 1 (1.6 MB)
Tuvaanse paardenkoers 2 (0.88 MB)
Ter gelegenheid van het Dembildei feest worden er op een stuk open veld bij een shamanbron op 9km van Kyzyl paardenrennen georganiseerd. De kleine maar taaie Mongoolse paarden lopen een zo lange afstand (ik dacht 50km of zo) dat ze na meer dan een uur lopen totaal uitgeput over de aankomstlijn strompelen. Desondanks raken de Tuvaanse toeschouwers erg opgewonden.

De boot naar Toora Chem (2.06 MB)
Vanuit Kyzyl vertrekt dagelijks een boot die je 12 uur later in Toora Chem brengt, een dorpje diep in de dichte Siberische bossen in het Oosten van Tuva. De jonge Yenisey rivier is op bepaalde plaatsen erg wild waardoor ik na een tijdje het feit dat de boot volledig gesloten is eerder als een noodzaak dan een gemis beschouwde. Hier meren we aan bij een van de totaal geÔsoleerde dorpjes langs de route. Naar en tussen deze dorpjes lopen geen wegen meer, ze zijn enkel bereikbaar met deze boot. Enkel het wat grotere Toora Chem heeft een helicopterverbinding met Kyzyl.

Toora Chem uitrijden (1.1 MB)
Op weg naar Azas (4.3 MB - groot formaat !)
In Toora Chem worden we opgepikt door de eigenaar van het toeristenkamp (een paar uitgeleefde houten barakken) van het Azas meer. Met zijn UAZ-busje stuurt hij ons langs de laatste houten huisjes van Toora Chem uit terwijl Ondar Ool een Tuvaans keelliedje zingt. In het tweede filmpje zie je hoe de weg wat verderop een bandenspoor is geworden van erg hobbelige kwaliteit.

Zuid Tuva (1,47 MB)
Rit met een UAZ jeepbus langs het grote meer in het Zuiden van Tuva, vlak o p de grens met Mongolie. Het landschap is hier overgegaan in een zanderige vlakte. Op de achtergrond speelt de cassette van een Russische Tom Waits, de enige die de chauffeur had en die we dan ook drie dagen non-stop moesten aanhoren.