Iran Reizen
Home > > Reizen naar Iran > Reizen naar Teheran (Tehran)

Reizen naar Tehran (Teheran)

iran reizen
 • Wandelingen in de bergen rond Teheran zijn een toffe uitstap vanuit Teheran. De bergen beginnen waar de laatste huizen van Noord-Tehran eindigen. Neem de stadsbus naar Tajrish sq. Van daar vertrekken minibussen naar de 4 onderstaande vertrekplaatsen om de bergen rond Teheran te verkennen. Als je hogerop wandelt kun je ook in de ene plaats (tochal (touchal)) vertrekken en via de andere (Darband) terug afdalen.
  • Tochal (Touchal) : hier moet je niet komen voor de omgeving die erg uitgedroogd is, maar wel voor de prachtige zichten op Teheran (die je vanaf de andere plaatsen niet hebt), voor de super lange kabelbaan en bij valavond voor de hippe jeugd waarvan de meisjes het meest gewaagde tonen dat toelaatbaar is op dit ogenblik : sluiers die het haar half bedekken, jeans met mantels tot net onder de heupen met de onderste knopjes open en 15 cm decolte. Er zijn 3 stations van de kabelbaan (werkt enkel op do en vrij van 7-15) elk met een lelijk theehuis : station 2 (2400m, ideaal om van daar terug te wandelen), station 5 (2900m, van hieruit kun je in zomer afdalen via Darband), station 7 (3700m, eeuwige sneeuw, prachtig, op 1 april nog ski mogelijk, mannen en vrouwen niet meer gescheiden op pistes, skihuur moeilijk, nieuw en mooi hotel en restaurant, telefoon 2421501/03, 30-45 dollar per eenpersoons kamer, 80 dollar per tweepersoons kamer, in zomer kun je van hieruit afdalen naar achterzijde berg van waaruit je met taxi terugkan naar Teheran). Heen / terug tot station 5 kost 28000 rial, voor station 7 is het extra 20000 rials.
  • Darband : ziet er heel anders uit dan Tochal (Touchal), een smalle groene kloof en riviertje waarlangs het pad zich via trappen hogerop slingert, het pad is smal en zal op donderdag en vrijdag beklemmend druk worden, aan het begin van het pad staan tientallen theehuizen bijeengebouwd, hoe hoger je klimt, hoe minder volk en hoe minder theehuizen je ziet en hoe meer je echt in de natuur terechtkomt. Na 4 uur wandelen kun je een berghut bereiken waar je kunt overnachten. Vanaf het hotel is het 3 uur trekken naar de top. Er is ook een kamping hogerop. Iraanse trekkers wandelen met zware rugzakken naar boven, families geven het na een halfuurtje op in een theehuis.
  • Dereke : ten westen van tochal (touchal), lijkt op Darband, maar minder druk.
  • Darabad : ten oosten van Darband, slechts een theehuis aan de voet van het pad, als je de rust en echte natuur opzoekt in de omgeving van Teheran is het hier ideaal.
 • Down with the USA : het gebouw in de Zand straat net ten Oosten van de Armeense kerk in Teheran, heeft een schitterende reusachtige "down with usa" muurschildering in de gedaante van een vervormde amerikaanse vlag. Het is een overblijfsel van de revolutie. Tegenwoordig zijn heel wat Iraniers opnieuw erg pro-Amerikaans en zie je in vele winkels een foto van New York.
 • National Treasury Museum : dit museum in het centrum van Teheran heeft een indrukwekkende verzameling juwelen, een inkom ticket kost 30000 Rial, openingsuren za, zo, ma, di van 14-16.30.
 • Internet : in het midden van Firdausi st in Teheran is een internet cafe, 12000 rial per uur, 1000 per uur voor internet telefoon
 • Budget hotels - hotel in Tehran : hotel Mashad in Amir Kabir, eenvoudige propere kamers met harde matrassen, 30000 rial per eenpersoons kamer, 40000 rial tweepersoons kamer.
 • Georgische ambassade : is niet meer in Malak st, maar helemaal in het noordoosten van Tehran niet ver van de Belgische ambassade, telefoon 2211470, tourist visum voor Georgie van 30 dagen verblijf is klaar zelfde dag en kost 70 dollar en na 5 dagen kost 50 dollar. Je moet je Georgisch visum moet echter gaan betalen in de Melli Bank in Firdausi st, 30 kilometer daarvandaan, dus voor zelfde dag service moet je een taxi inhuren en erg vroeg beginnen, voor meer info over reizen naar Georgië zie de Reisgids Georgie.
 • Reizen van Iran naar Armenie : elke dag vertrekt er om 14 uur een bus van Teheran naar Yerevan, tickets voor deze bus kosten 35 dollar. De Armeense ambassade in Tehran is echter heel traag om visa af te leveren (50 dollar voor 14 dagen service, 80 dollar voor 7 dagen service, visum voor 3 weken verblijf in Armenie), aan de landsgrens tussen Iran en Armenie kun je een 3 dagen Armeens transit visum krijgen voor 30 dollar en in luchthaven van Yerevan een 3 weken visum voor 30 dollar (een vliegticket voor de vlucht Teheran - Yerevan kost 125 dollar). Voor meer informatie over reizen naar Armenië, zie de Reisgids Armenie.