Mongolie Reizen
Home > > Reizen naar Mongolië > Reizen naar Tsetserleg

Reizen naar Tsetserleg

 • mongolie reizenBezienswaardigheden in Tsetserleg : niets bijzonders, een van de weinige stadjes waar je weer op krachten kunt komen en waar je warm eten kunt krijgen in een soort restaurant.
 • Budget hotel - hotels in Tsetserleg : er is een goedkoop hotel in het centrum van Tsetserleg, er zijn twee yurtenkampen in de weiden net buiten het stadje; ten noorden is een duur toeristenkamp met yurten tenten (20 dollar pp/nacht), ten westen liggen 6 yurten die door UlaanBaatarenaren op uitstap wordt gebruikt (15 dollar/yurt incl ontbijt en diner, gezellig terras met mooi zicht op Tsetserleg. Het tentenkamp kan erg luidruchtig worden door Mongoolse families die yurts afhuren voor nachtelijke familiefeesten.
 • Fairview restaurant : de ophemelende beschrijving van dit restaurant in de Lonely Planet reisgids is sterk overdreven, maar desondanks heeft deze ongezellige snackbar een aantal Westerse gerechten en gebakjes die buiten Ulaanbaatar niet te vinden zijn zoals lasagna en stoofvlees met frietjes wat wel aangenaam (en gezond) smaakt na een week melk, harde smaakloze kaas, gekookt vlees en rijst in het binnenland. Al bij al is dit een van de enige restaurants die je kunt vinden in het Mongoolse binnenland.
 • Internet cafes : in het postkantoor van Tsetserleg is er verschrikkelijk trage internet verbinding aan 1380 Tugrik per uur. Er is ook een internet cafe ten noorden van de stad ter hoogte van de tempel en naast de verroeste schoorsteen aan de achterzijde van een lelijk flatgebouw van 3 verdiepingen.
 • Reizen met openbaar vervoer en gecharterd transport vanuit Tsetserleg:
  • Waarschuwing : Het "busstation" van Tsetserleg is eerder een jeepstopplaats. Jeeps vertrekken er van zodra ze voldoende passagiers hebben. Ik was samen met twee vrienden en het maffiose hoofd van de jeepchauffeurs had voor ons de prijs vastgelegd op een extra dure 100 dollar naar gelijk welke bestemming we wilden. We mochten niet mee in groepsjeeps. Na een hele ochtend te proberen te onderhandelen met alle taxichauffeurs (geen enkele sprak een woord engels), bleven die het koppig bij de 100 dollar houden. In de vroege namiddag probeerden we dan maar te liften, maar er was bijna geen vervoer zodat we drie uur later opnieuw in ons yurt hotel incheckten ! Wat een miserie als je geen betrouwbare chauffeur in Ulaanbaatar hebt gecharterd voor enkele dagen. De volgende ochtend hebben we opnieuw de hele ochtend onderhandeld en betaalbare alternatieven gezocht in het jeepstation. Toen we uiteindelijk afdropen kwam een chauffeur ons heimelijk achternagereden en vroeg halve prijs, waar we direct op ingingen. Halverwege de rit stopte hij echter temidden van de weidse vlakte bij een hutje van enkele vrienden en eiste toch de volledige 100 dollar; hij weigerde verder te rijden. Na gehard te zijn van twee dagen frustraties wachten we echter koppig gedurende twee uur, waarna hij toch zonder extra geld verder reed. Reizigers die alleen reizen lijken minder gedwongen om een hele jeep voor zich te charteren en kunnen blijkbaar wel mee in de groepsjeeps.
  • Jeep Tsetserleg - Moron kost 200.000 Tugrik (!) om de hele jeep te charteren en duurt wellicht 2 dagen door slechte weg. Dit zou de route zijn als je naar het Khovsgol meer wil.
  • Jeep Tsetserleg - Terkhiin Tsagaan Nuur (white lake) kost 45000 Tugrik per jeep (ze vroegen eerst 80.000) en is 6-8 uur rijden, spreek duidelijk af dat je tot aan het meer (=Korgo kamp) wordt gebracht, want het meer ligt nog een halfuurtje rijden van het stoffige stadje waar niets te zien is (vergeet niet water te kopen bij de kruidenier !)
  • Jeep Tsetserleg - Ulaanbaatar : 10-13 uur rijden, ze rijden ook 's nachts (wij reden van 19u tot 8am); kost 15000 Tugrik per persoon bij een volle jeep (=1 persoon op passagierszetel, 4 peronen op de krappe achterbank en 1 persoon in de koffer). We vonden een jeep waar al een paar handelaars inzaten op straat (niet in het busstation, waar we verplicht waren als buitenlanders een volledige jeep te charteren).