Mongolie Reizen
Home > > Reizen naar Mongolië > Openbaar vervoer in Mongolie

Reizen in Mongolie met openbaar vervoer

mongolie reizenIk heb het geprobeerd en moest op pijnlijke wijze ondervinden dat er geen openbaar vervoer is in Mongolie (op de bus naar Terelj na).

Vanuit het busstation van Ulaanbaatar lijkt zo rond reizen nog haalbaar, maar eenmaal je in een landelijk jeepstation iets moet regelen is het grote miserie. Om ergens te geraken moet je onderhandelen met hongerige jeepchauffeurs die koppig weigeren hun te hoge prijzen te zakken.

Bijna alle transport in het binnenland vertrekt tussen 8 en 9am. Mongolen persen zich met een onmogelijk aantal in zo een jeep zodat ze uiteindelijk nog voor een aanvaardbare prijs kunnen vertrekken. Van zodra je met enkele buitenlanders samenreist word je zelfs niet toegelaten een plekje in te nemen in zo een groepsjeep. Ik reisde met twee vrienden en wij werden telkens gedwongen (na soms een paar dagen onderhandelen, proberen te liften en alternatieven te zoeken) een te dure jeep voor onszelf te charteren.

Tenzij je veel tijd hebt en op bepaalde plaatsen enkele dagen wil terplaatse blijven, lijkt het mij een stuk minder stresserend een jeep vanuit Ulaan Baatar te regelen. In tegenstelling tot de medogenloze chauffeurs uit het binnenland, spreken deze uit Ulaan Baatar op z'n minst een beetje Engels en hebben ze minder de neiging halverwege de prijs te verdubbelen. Ze hebben ook meer ervaring met de wensen van reizigers.


Liften in Mongolie

Is moeilijk, er zijn geen wegen (enkel bandensporen door het gras) en er is weinig transport. Vaak rijden chauffeurs eerst naar het jeepstation om de auto op te vullen met meebetalenden vooraleer te vertrekken. Als je in het jeepstation probeert een van die privéauto's te benaderen zorgt een groepje jeepchauffeurs ervoor dat je evenveel zult betalen als aan hen. Liften lijkt me enkel haalbaar als je alleen reist en veel tijd hebt.