Rusland & Siberië Reizen
Home > > Reizen naar Rusland >

Transsiberische express trein

 • rusland reizenTranssiberische express : trein nummer 6 Moskou (Rusland) - Ulaanbaatar (Mongolië). Dit is de toeristische transmongolie express (vaak ook transsiberische trein of transsiberie spoorweg genoemd) : loopt slechts een maal per week en is vol gereserveerd door buitenlandse toeristen op Transsiberie tour reis , je hebt weinig kans om voor deze trein buiten Moskou nog tickets te vinden. Er zijn echter heel veel andere treinen die de route door siberie afleggen en waarvoor je makkelijker tickets vindt.
 • Transsiberische Trein van Irkutsk (Rusland) - Ulaanbaatar (Mongolie)
  • Er vertrekt dagelijks een trein in Irkutsk
  • Een treinticket kost 40 dollar
  • De trein vertrekt om 1.43 am (Moskou tijd)
  • Tickets voor deze trein zijn te koop aan toeristenkassa nummer 1 in Irkutsk
  • In andere steden (oa Ulan Ude) zijn geen trein tickets te koop voor de volledige internationale route van deze trein, daar moet je de biljetten via een reisagentschap in het stad kopen als er geen reisbureau in het treinstation is. Je kunt wel steeds in het gewone loket in het station tickets tot aan de grens tussen Rusland en Mongolië (grenspost Naushki) kopen.
 • De goedkoopste (maar moeilijkste) alternatieve manier om van Irkutsk (Rusland) naar Ulaan Baatar (Mongolie) te reizen gaat als volgt
  • Neem de trein van Irkutsk naar de grens tussen Rusland en Mongolie in Naushki. Een ticket voor een bed in platskartna (derde klas slaapwagon) voor deze trein kost 145 Roebel
  • Neem vervolgens de trein van de Russische grensstad Naushki naar Sukhbaatar aan de andere kant van de grens in Mongolie. Het is moeilijk om voor deze grenstrein tickets te kopen. Slechts 2 wagonnen van de trein gaan de grens tussen Rusland en Mongolie over. Een ticket voor dit klein stukje treinreis tussen Naushki en Sukhbaatar kost 260 roebel als de douaniers en grenswachters je toelaten tijdens de reis over de grens recht te staan. De trein is immers bijna altijd vol gereserveerd. Als je geluk hebt kun je voor 360 roebel een tweede klasse coupe plaats krijgen, als die nog vrij zou zijn. Er zijn geen derde klasse platskartna zitplaatsen beschikbaar.
  • Tenslotte neem je de trein van Sukhbaatar naar Ulaanbaatar. Voor deze treinreis kost een ticket 500 tögrög (tugrik) in platskartna (derde klasse open slaapwagon) en 6700 tögrög (tugrik) in sleeper (tweede klasse coupe). Let op : wissel best Mongools geld in Naushki, want in Sukhbaatar is er geen wisselkantoor, enkel een geslepen zwartemarkt mannetje en je kunt de treintickets niet betalen in Roebels. De trein stopt heel wat minder lang in Sukhbaatar dan in Naushki. In Naushki heb je enkele uren de tijd om geld te wisselen. Let ook erg goed op je bagage in de Mongoolse treinen, er is veel veel meer diefstal dan in de Russische treinen. Vooral in derde klasse trein wagons moet je in Mongolie erg goed opletten.
  • Laat je niet verleiden de bus die de trein in Naushki opwacht naar de landsgrens in Kyakhta te nemen. Alhoewel de 280 minuten die de trein wacht in Naushki + 140 minuten wachten in Sukhbaatar erg lang lijken kan het toch nog langer duren aan de landsgrens ! De Russisch - Mongoolse grens oversteken via de landsgrens kost trouwens even veel als via de treingrens vermits je niet mag wandelen over de grensovergang en je daardoor verplicht met veel te dure taxi de grens over moet.
 • Je vindt meer informatie over de grensovergang tussen Rusland en Mongolie in de REISGIDS over de grens met Mongolie. In de reisgids Mongolie vind je meer info over het gedeelte van de transsiberische express tussen Ulaanbaatar en Peking (Beijing).
 • Voor meer informatie over reizen in Mongolië, zie de Reisgids Mongolie.