Rusland & Siberië Reizen
Home > > Reizen naar Rusland >

Reizen over de grens tussen Rusland en Mongolie

  • rusland reizenTranssiberische express trein grens Naushki (Rusland - Mongolie) : zie elders voor de route van de transsiberische trein van Irkutsk naar Ulaanbaatar. Bij de reisgids Mongolie vind je meer informatie over reizen op de transsiberische spoorweg van Ulaanbaatar naar Peking (Beijing).
  • Land grens Rusland - Mongolie openbaar vervoer Kyakhta : Het is niet mogelijk om de Russisch - Mongoolse grens over te wandelen. Transport over de grens met jeep kost 100 roebel per persoon. De grens is open van 9-12 en 14-18. Een taxi van het Russische grens stadje Kyakhta naar de landsgrens tussen Rusland en Mongolie kost 30 Roebel. Je kunt ook van het treinstation van Kyakhta een bus nemen naar de grens voor 16 Roebel, met de taxi kost het 250 Roebel.
    Let op : als er redelijk veel toeristen zijn (juli-augustus) kan het lang duren vooraleer je de Russisch - Mongoolse landsgrens over raakt. Omdat er weinig geautoriseerde jeeps zijn die de grens over mogen durven ze dan in het drukke hoogseizoen 50 dollar per jeep vragen voor de korte rit naar Sukhbaatar aan de Mongoolse zijde van de grens. Toen ik (in juli) aan de grens kwam zaten een aantal buitenlanders al vast van de vorige dag 9u. Het kan echter ook vlot verlopen als je geluk hebt. Er zijn hotels in Kyakhta voor het geval je vast zou zitten.
  • Reizen met de Transsiberische trein Irkutsk-Ulaan Baatar : deze dagelijkse trein stopt voor 280 minuten in Naushki (Russische grens) en nog eens 140 minuten in Sukhbaatar (Mongoolse grens). Het is verleidelijk, maar toch zou ik het niet aanraden om, in juli - augustus, deze tijd te proberen in te korten door Mongolie binnen te reizen via de landsgrens in Kyakhta. Je loopt het risico erg lang te moeten wachten aan die landsgrens. Er staat een verleidelijke bus te wachten net buiten het treinstation die belooft je naar de landsgrens te brengen. Enkele mede reizigers op mijn trein probeerden het en hadden in Sukhbaatar slechts 10 minuten de tijd om hun tickets te kopen alvorens de trein vertrok naar Ulaanbaatar ! Veel stress voor niets dus.
  • Declaratieformulieren op de transsiberische express trein : zorg ervoor dat je bij het binnen reizen van Rusland een declaratieformulier krijgt en dat dit na het invullen van hoeveel cash je bij hebt wordt afgestempeld. De Russische douane op de verschillende grensovergangen is het oneens over het hedendaagse nut van deze formulieren. In de luchthaven van Moskou en de trein grens met Polen in Brest vinden de Russische grenswachten terecht de formulieren overbodig geworden, terwijl de grenswachten aan de Russich - Mongoolse grens ze nog streng en op de oude manier controleren. Door die verschillende aanpak hadden heel wat reizigers op de transsiberische express trein, die geen declaratieformulier ontvangen hadden in Brest, problemen aan de Mongoolse grens waar dit formulier door de douane customs werd geŽist. Als je geen geldig afgestempeld entry-declaratieformulier hebt, verstop dan je geld en vul geen dollars (lokale munt is blijkbaar geen probleem) in op je exit-declaratieformulier. Sommige Russische trein douaniers stelden zelfs zelf deze oplossing voor en deelden nieuwe blanco exit declaratieformulieren uit aan diegenen die er al dollars hadden opgeschreven.