Rusland & Siberië Reizen
Home > > Reizen naar Rusland >

Reis informatie - Reizen naar Rusland en Siberie

 • rusland reizenEuropalia: staat dit jaar in het teken van Rusland (zie Europalia Russia), met tal van activiteiten over Rusland tijdens het najaar van 2005.
 • Belgische ambassade in Moskou : telefoon 709-5-9378040 en 49
 • Russische taal : Russische websites en stukjes Russische tekst kunnen vertaald worden naar Engels via Babelfish vertalingen en Translate Russische vertaling. Om rond te reizen in Rusland doe je er best aan het cyrillisch alfabet te leren. Russisch leren is uiteraard nog beter, want in het binnenland van Rusland spreken de meeste mensen enkel Russisch.
 • Klimaat in Rusland : de beste site voor het weer en weersvoorspellingen in Rusland is Gismeteo
 • Russische muziek : de traditionele Russische folkloremuziek (vraag naar "narodnaya muziek") en "Rode Leger"-koren zijn zo goed als onvindbaar in het binnenland van Rusland en Siberie.
 • Restaurants in Rusland : Restaurants in het Russische binnenland zijn niet zo makkelijk te vinden. Daarenboven bedoelen Russen met het woord"restoran" eerder een soort sjiek restaurant of feestzaal met live muziek.
  Dergelijke restaurants zijn echter zeldzaam in het Russische binnenland.
  Russen eten hun lunch in wat ze in het Russisch "cafe" noemen, een restaurant - snackbar met een klein aantal gerechten en vaak lekkere borsjt soep. Je kunt ook vragen naar "shashlik" als je op zoek bent naar de barbecue stand die je overal vindt met brochetten op een goedkoop terrasje.
 • Reizen met de Trein in Rusland : een reis van 24 uur met de trein in Rusland in Kupe (tweede klas) kost ongeveer 20 dollar, in platskartna (derde klas slaapwagon) kost een ticket 25% goedkoper. In hoogseizoen (juli en augustus) zitten de Russische treinen en de transsiberische express goed vol en kun je best enkele dagen op voorhand reserveren, zeker als je naar Moskou wil. Russische treinen zijn behoorlijk veilig, er zijn kisten onder de slaapbanken voor de bagage, in platskartna (derde klasse) is er veel sociale controle van reizigers die in andere tijdszones blijven doorleven en daardoor 's nachts ontbijten of dineren. Meer info over treinreizen in Rusland en treinen op de transsiberische spoorweg vind je op Poezda CIS Railway Timetable en Seat61 Trans-Siberian Railway Information
 • Geneesmiddelen : in Rusland zijn een aantal heel goedkope geneesmiddelen te koop (naast overprijsde westerse producten) : Mukaltin (hoestpillen, 2 Roebel voor 10 stuks, werkt goed), Pectusin (Eucalyptus en Menthol zuigtabletten, 1 Roebel (!) voor strip van 10 stuks)
 • Le Petit Fute reisgids : deze Franse reisgidsen reeks heeft een Russische versie van heel wat extra bestemmingen en provincies van Rusland en Siberie die in het Frans niet te koop zijn. De Reisgidsen zijn te koop in de grootste steden van Rusland (Moskou, Yekaterinburg en Novosibirsk). Er zijn aparte Le Petit Futé reisgidsen (enkel in Russisch) over afgelegen gebieden van Rusland en Siberië zoals : Krasnoyarsk regio, Khanty-Mansiysk en Tuva. De reisgidsen staan vol praktische reisinformatie over hotels, prijzen, transport en openbaar vervoer en alhoewel niet overdreven goed, zijn ze de enige uitgebreide praktische bronnen van reis informatie die over die afgelegen gebieden van Rusland en Siberië te vinden zijn. De volledige reisgidsen reeks is enkel in Moskou te vinden, elders vind je hier en daar een titel. Zelfs als je geen Russisch begrijpt, zouden de adressen, telefoonnummers en prijzen van hotels moeten leesbaar zijn als je het cyrillisch alfabet kent.
 • Budget hotels in Rusland : in elk treinstation in heel Rusland zijn er restrooms : een soort goedkoop hotel (100-150 Roebel per bed per nacht), dit is meestal het goedkoopste hotel in stad, vaak bedden in slaapzalen, maar soms ook aparte kamers, je moet er meestal wel het hele trein station voor afzoeken, want de Russen kunnen ze goed verbergen.
 • Rusland Geld en Budget : wisselkoers : 1 dollar = 30.70 Roebel, 1 Euro = 28.85 Roebel. Wisselkantoren zijn eerder zeldzaam in Rusland, maar bieden een betere koers dan banken. Banken in Rusland wisselen vlot, maar zijn vaak zaterdag en zondag gesloten. Er zijn op veel plaatsen in Rusland ook ATM automaten waar je geld uit de muur kunt afhalen.
 • Visum voor Rusland : Meer informatie over het bekomen van een Russisch visum vind je in de GOS visum informatie. De Engelstalige versie Russia visa is iets meer up-to-date, neem dus best ook daar een kijkje. Ik verkreeg mijn Russisch visum in Georgie.