Armenie Reizen
Home > > Reizen naar Armenie > Reizen naar Goris en Sisian

Reizen naar Goris

  • yerevanBezienswaardigheden in Goris : de al heel pittoresk beschreven huisjes van Goris waren een beetje teleurstelling voor mij, want echt pittoresk is dit stadje nu ook weer niet, wel mooier dan de Sovietsteden. Er zijn een aantal grotwoningen langs de rivier en wat spitse Cappadocie achtige rotsen. Goris is echter voornamelijk de uitvalsbasis voor het Tatev klooster.
  • Budget hotel - hotels : het "Gastinjitse", een makkelijk herkenbare flatblok van 6 verdiepingen in een anders voornamelijk laagbouw stadje, ligt op een ongemakkelijke 3km van de Stepanakert-Yerevan weg waar de mashrutka je afzet (taxi 300AMD). Het ligt langs de grote baan naar Kapan. 2500AMD, 1uur water 's morgens, administrator op eerste verdiep (kamer 208).
  • Tatev klooster : moeilijk met bus bereikbaar (vanuit Goris enkel maandag en vrijdag om 7u30 vanaf bazaar en dagelijks mashrutka om 15u, terug de volgende dag om 9u, terugliften is eventueel mogelijk, alhoewel het dorpje naast het klooster heel klein is), taxi is mogelijk (chauffeurs proberen eerst met 20 dollar heen/terug, ik kon afbieden tot 6500AMD, gebruik bij het afbieden het feit dat het 37km enkel is en dat benzine 180AMD/liter kost, spreek duidelijk af hoelang je wil bezoeken en dat je ook bij het uitzichtspunt aan de overzijde van de kloof van het klooster wil stoppen, 50min rijden enkel).
  • Reizen met openbaar vervoer van Goris naar Sisian : zwaai een van de Yerevan-mashrutkas tot stilstand die om het halfuur passeren langs de hoofdweg (1000AMD, je wordt afgezet aan de afslag naar Sisian vanwaar je 10km lift moet krijgen, was redelijk makkelijk), er is ook een rechtstreekse mashrutka om 14, taxi is 5000AMD.


Reizen naar Sisian

  • Bezienswaardigheden in Sisian: Sisianavank kerk bovenaan het stadje en Zorakarer
  • Zorakarer : wordt in de boekjes beschreven als het "Armeense Stonehenge", maar de hondertal stenen die nauwelijks anderhalve meter hoog zijn zijn bijlange niet zo indrukwekkend, wat wel indrukwekkend is is de schitterende geisoleerde omgeving waarin de stenen zich bevinden, je kunt er raken met de wagen of te voet; te voet anderhalf uur wandelen vanaf het hotel, voorbij Sisianavank kerk en het kerkhof en de boerderijen erachter in Noordelijke richting, vanaf het kerkhof nog 3km door de velden, hou een beetje rechts zodat je de asfaltweg kunt zien, waar een grijs bordje met rode Armeense letters Zorakarer (r lijkt op die van ons) naar links het aardeweggetje aangeeft dat naar de site leidt.
  • Budget hotel - hotels in Sisian : het "Gastinjitse" is wellicht het meest verzorgde ex-soviethotel van heel Armenie, de vriendelijke Dina spreekt een beetje Engels, 2000/single, 3000/lux, de lux kamers hebben satteliettelevisie, voor 500AMD per beurt mag je een lange en vlot stromende warme douche nemen (uniek in Armenie !), elektrisch kacheltje 500AMD.
  • Reizen met openbaar vervoer van Sisian naar Yerevan : 8am vertrekt een mashrutka vanaf het plein vlakbij het Gastinjitse, als je te laat bent kun je ook hopen op een plekje op een van de vele bussen die langs de gote baan passeren, 4u rijden, 2000 AMD (goedkoop !)