Armenie Reizen
Home > > Reizen naar Armenie > Reizen naar dilijan

Reizen naar dilijan

  • yerevanReizen met het openbaar vervoer naar dilijan : Neem in Yerevan busje 267 van bovenaan Abovian naar de noordelijke autovakzal (dit is een andere dan Kilikia of deze naar Tbilisi en Stepanakert ! en behoorlijk buiten het centrum), vraag naar autovakzal Ijevan/Dilijan. groepstaxi naar Dilijan kost 2000 AMD, 1.5u rijden. Er loopt een treinlijn naar Dilijan, maar omdat deze doorloopt naar Azerbaijan is ze buiten gebruik. In het busstation van Dilijan kun je voor 35000 AMD tickets kopen voor de rechtstreekse bus naar Moskou (3 dagen rijden).
  • Budget hotel - hotels : er zijn verschillende goede hotels, ik verbleef in het slechtste, maar goedkoopste : het ex-Soviet Gastinjitse Dilijan, vanaf autovakzal, 150m terug langs de hoofdweg in de richting van Yerevan en dan eerste straat rechts. De oude man in het vakzalwinkel kan de behulpzame hoteldame bellen die je komt halen. Jammer genoeg kan haar vriendelijkheid niet optornen tegen de enorm vervallen toestand van het hotel, de smerige WC's en de enige kraan van heel het hotel waar water uit komt in de kelder, 1500/nacht; 500/plita verwarmingsvuurtje.
  • Sanatorium : jammer genoeg zijn de warme baden enkele jaren geleden afgebrand
  • Bezienswaardigheden : Dilijan is minder mooi dan ik verwacht had, er is wel een mooi, maar klein museumstraatje als je bergop loopt vanaf de autovakzal, de rest van de stad is niets bijzonders.Uitstappen in de Omgeving van dilijan

Met de taxi naar de kloosters goshavank en Haghartsin kost voor beide samen 5000 AMD of 3000 AMD voor 1 klooster (vraagprijs is 10 dollar, afbieden !)
  • Haghartsin klooster en kerk : prachtige ligging in de natuur, in plaats van de taxi te nemen kun je ook om 9.30am met een klein busje vanuit de autovakzal je laten afzetten aan de afslag onder de spoorweg, van daar is het 8km bergop door het bos wandelen langs een mooie asfaltweg die een rivier volgt, langs de weg zijn een tiental bronnen met overdekte piknikplaats en soms barbecue, waar je zelf kunt shashlik klaarmaken; koop wijn en vlees in Dilijan, langs de weg zijn ook 2 forelkwekerijen waar je verse vis kunt kopen om te barbequen. De goede piknikplaats met barbecue rechts (alle andere zijn links), is de laatste voor Haghartsin. Terug aan de grote baan kun je voor 500 AMD terugkeren naar Dilijan met de groepstaxi die tussen Ijevan en Dilijan pendelt.
  • Goshavank klooster en kerk : ligt in dorpje, niet bereikbaar per bus, wel zeldzame groepstaxis, wandelen vanaf de grote baan twee keer zo ver als Haghartsin en minder mooi. Huisbewaartster kerk gidst in Russisch, maar vraagt dan achteraf wel om voor 1000 AMD een "steunticket" te kopen.