Uzbekistan Reizen
Home > > Reizen naar Uzbekistan > Reizen naar Moyaq (Aral Meer)

Reizen naar Moynaq en het Aral Meer

  • Er zijn 2 sites waar je de katastrofe van het uitgedroogde Aral meer kunt gaan bekijken, 1 in Moynaq zelf en 1 ongeveer 3 kilometer wandelen Noordwaarts in het Aral meer vanaf het patriottisch monument op de kustweg net buiten Moynaq. Er liggen op beide plaatsen ongeveer 7 verroeste boten op de bodem van het uitgedroogde Aral meer. Bepaalde reizigers die er met de jeep snel even heen reisden vanuit Nukus waren teleurgesteld. Maar dat is logisch. Het zijn niet de verroeste boten op zich die spectaculair zijn, wel de hele desolaatheid van de omgeving, de wandeling over de bodem van het meer naar de boten, de troosteloosheid van het dorp Moynaq zelf, het verblijf in het vervallen hotel en de armoede van de bewoners. Als je niet de tijd neemt om deze sfeer te voelen en te ervaren, dan zal een blitz-bezoek aan een paar verroeste boten wellicht een teleurstelling zijn.
    Update 2006: Een aantal scheepswrakken van het Aral meer in Moynaq werden eind 2005 door een Duits bedrijf verwijderd en als oud ijzer gerecycleerd. In het centrum van Moynaq zou nog één boot overblijven die er als monument nu is opgesteld ter herinnering van wat het vissersdorp ooit is geweest. Informeer je best op voorhand over de actuele situatie: hoeveel scheepswrakken er nog overblijven alvorens je er de omweg voor maakt.
    Voor desoltate scheepswrakken in het Aral meer kun je ook naar de Noordzijde van het meer reizen in de omgeving van Aralsk in Kazakhstan.
  • Reizen met het openbaar vervoer van Nukus naar Moynaq, er is een bus om 15u, tickets kosten 1070 Som, vanaf Novayu Avtovaksal (het nieuwe busstation) in Nukus, 4 uur reizen, vraag de chauffeur te stoppen aan het hotel van Moynaq.
  • Budget hotels in Moynaq : Hotel Oybek, heel eenvoudig, geen stromend water in hotel, toilet is gat in grond buiten, maar desondanks heel proper onderhouden door heel vriendelijke mensen, eenvoudige maaltijden voor 400 Som, 2000 Som per nacht.
  • Terug reizen met het openbaar vervoer van Moynaq naar Nukus : er is een bus vanuit Moynak om 9u en 15u vanaf het station op 3km vanaf het hotel, stadsbus passeert sporadisch, ongeveer om het half uur, sta best iets voor 8u 's morgens te wachten.
  • Mijn belevenissen aan het Aral Meer kun je lezen bij de Reisverhalen Uzbekistan.