Zweden Reizen & Vakantie
Home > > Reizen naar Zweden > Transport en vervoer Zweden

Hier vind je toeristische informatie over het openbaar vervoer en transport tijdens een reis of vakantie naar Zweden. Info over vliegtickets, bussen, treinen, ferries, boten, routes en lastminutes. Hoe je in zweden met de eigen auto geraakt via de bruggen of met de boot en welke winterbanden je tijdens de Zweedse winter nodig hebt. Ook wat info over parkeren en de verkeersregels in Zweden.

Zweden Transport en Openbaar Vervoer


1. Transport van en naar Zweden



1.1. Met de auto

zweden goteborg gothenburg ferry naar denemarken eilanden in archipelEr zijn verschillende routes mogelijk om in Zweden te geraken, de brugroute is de snelste maar met de overzetboten heb je het voordeel een rustpauze te kunnen inlassen. Voor een rustige (maar dure) reis naar Zweden is de aangename nachtkajuit in de overzetboot Kiel-Göteborg ideaal. Als je toch van plan was de reis ergens te onderbreken, dan spaar je met deze lange overtocht een nachtje hotel uit en een paar honderd kilometers. Bij de eerste 2 mogelijkheden is de prijs ongeveer gelijk, het mindere aantal kilometers van de bootroute compenseert de meerprijs.

 

  • ONZE AANBEVELING EN VOORKEUR: via de overzet Puttgarden (Duitsland) - Rodby (Denemarken) en de indrukwekkende brug van Denemarken naar Zweden. Wij probeerden tijdens verschillende reizen naar Zweden alle hieronder beschreven routes uit en vonden het uiteindelijk het makkelijkst om de overzet Puttgarden (Duitsland) - Rodby (Denemarken) te combineren met de oeresundsbron brug tussen Kopenhagen (Denemarken) en Malmö (Zweden). Er zijn continu overzetboten waardoor je nooit hoeft te wachten. Op de overzetboot (van Duitsland naar Denemarken) wordt de welgekomen rustpauze extra aangenaam door het lekkere en uitstekend geprijsde buffet (rond de 10 euro in het sjiekere restaurant aan boord). En de brug is altijd mooi om te zien, overdag zie je de mooie geometrische vorm en 's avonds is ze indrukwekkend verlicht. De keuze tusen brug of boot om van Kopenhagen naar Zweden te reizen maak je echter ook niet steeds zelf: de bewegwijzering rond Kopenhagen is zo slecht dat we vaak op de brug terechtkwamen terwijl we voor de boot hadden gekozen, of net omgekeerd. Eenmaal kwamen we ook in het centrum van Kopenhagen terecht wat op dat ogenblik (en met caravan) helemaal niet de bedoeling was.
  • via de 2 overzetboten : De overzet Puttgarden (D)-Rodby (DK) kost 425 SK en Helsingor (DK)-Helsingborg(S) kost 275 SK. De boten varen dag en nacht ten minste om het uur (en meestal zelfs om het halfuur). Je hoeft niet te reserveren, gewoon direct in de rij gaan staan en meestal rij je na een kwartier al met de auto aan boord. Zie Scandlines Ferries Duitsland - Denemarken - Zweden voor meer informatie. Afstand Hamburg - Stockholm via deze route is 926km. Na in de zomer van 2007 voor de afwisseling eens deze route te hebben genomen moeten we vaststellen dat deze niet aan te bevelen is. De grote nadelen van het nemen van de brug tussen Denemarken en Zweden zijn de volgende:
    • Je moet de hele stadsring van Kopenhagen rond, wat druk verkeer (en soms file en serieuse vertragingen) betekent. Daarenboven waren er werken tijdens de zomer van 2007. Ter vergelijking: de snelweg naar de brug doet slechts een klein stukje stadsring en gaat dus veel sneller.
    • In vergelijking met de brug tussen Duitsland en Denemarken die vlak aan het eindpunt van de provincieweg ligt, liggen de ferries die je van Denemarken naar Zweden brengen diep weggedoken in Helsingor en dien je dus een lang en langzaam stuk door het stadscentrum te rijden met verkeerslichten, stops en files. Als er dan (zoals bij ons in zomer 2007) nog eens een massa auto's staat te wachten op de boot dan zit je helemaal klem. Je ziet de massa wachtenden voor de ferry immers pas na betaling van je ticket voor de overzet en de wachtparking is enorm ruim. Wij moesten 3 uur wachten tot onze rij aan de beurt was! Een hel want er komen voortdurend boten af en aan en er wordt geen informatie gegeven welke rijen de volgende keer aan de beurt zullen zijn. Drie uur standby dus en in de gietende regen en met kleine kinderen valt er niet veel meer te doen dan in de auto te wachten en nog eens wachten. Het licht kan immers elk ogenblik op groen springen. En dat deed het uiteindelijk ook, net toen ik me even buiten de auto had gewaagd om te gaan plassen. Door de file rond Kopenhagen, de files in Halsingor en de lange wachtrijen hadden we bijna een hele dag verloren!
  • via de 2 bruggen : voor de storebaelt brug in Denemarken betaal je 240DK (=300SK) en voor de oeresundsbron brug tussen Kopenhagen (Denemarken) en Malmö (Zweden) betaal je 275SK. Beide bruggen zijn erg indrukwekkende hangbruggen met pijlers van meer dan 200 meter hoog. Je kunt met VISA kaart betalen. Afstand Hamburg - Stockholm via deze route is 1058km. Deze route is minder aan te raden als je maar één chauffeur hebt, vermits je ten opzichte van de hierboven staande overzetsboten twee rustpauzes mist en wellicht hooguit een uurtje eerder aankomt. Als je echter geen enkele van de twee indrukwekkende bruggen hebt gezien kan het, vanuit toeristisch oogpunt, interessant zijn om één van de bruggen te nemen (de makkelijkste en grootste om mee te pikken is deze tussen Denemarken en Zweden). Voor caravans is de Storebaelt brug minder aan te raden omdat het er verschrikkelijk kan waaien.
  • via de nachtboot Kiel-Göteborg : Deze overzet vertrekt om 19u30 en komt de volgende ochtend om 9u aan, door de kost van de kajuit is ze wel duurder dan de andere routes, maar je spaart er een nachtje hotel mee uit. Zie Stenaline Ferry Duitsland - Zweden . Afstand Hamburg - Stockholm via deze route is 536km.
  • via overzet Fredrikshavn - Göteborg : Het lange stuk dat je dan door Denemarken moet rijden wordt door sommigen als saai aangezien, tenzij je kinderen hebt en kunt stoppen in legoland. Ik had er echter geen probleem mee; de Deense autosnelwegen zijn goed en er zit een stuk minder vrachtverkeer op dan op de Duitse. Benzine en eten in Denemarken is wel een stuk duurder dan in Zweden. Zie Stenaline Boot Denemarken - Zweden . Afstand Hamburg - Stockholm via deze route is 712km. Het grootste nadeel van deze route is dat er maar enkele overzetboten per dag vertrekken. Als je onderweg file hebt loop je dus de kans je overzet te missen en lang te moeten wachten op de volgende overzet. Soms zijn de ferries ook volzet waardoor je ook weer lang moet wachten of op voorhand moet reserveren, maar dan de kans loopt door een file de boot te missen. Deze route vergt in elk geval heel wat meer planning (en in geval van file onderweg ook stress) dan de overzetboten Puttgarden (Duitsland) - Rodby (Denemarken) en Helsingor (Denemarken) - Helsingborg (Zweden) die dag en nacht ongeveer om het half uur vertrekken. Je hebt onderweg wat mooie zichten op wat rotsachtige stukjes eiland, maar die zijn echter niets in vergelijking met wat je tijdens een bezoek aan de eilanden archipel rond Göteborg kunt zien.
  • Overzetboot Oslo - Frederikshaven:Als je van het Noorden of Varmland komt kun je ook de overzetboot Oslo - Frederikshaven nemen. Dit is een nachtboot waarmee je de lange reis even kunt breken.
  • Vrachtschip Gent-Göteborg: En tenslotte vaart de legendarische "Volvo-boot" ook nog steeds. Met dit vrachtschip (tickets via DFDS Seaways) raak je in een paar dagen van Gent in Göteborg. Meer informatie vind je hier: Ferry Gent-Göteborg (Volvoboot) en op hun website http://freight.dfdsseaways.com/
    Van Chris die ze nam in zomer 2011: "We vonden het een toffe manier om naar onze bestemming te reizen. Met de auto ingescheept hier in Gent op een zaterdagavond en gearriveerd op maandagochtend in Göteborg. Het is een vrachtschip met containers en auto's, er zijn een vijftal kajuiten voor telkens 2 personen. Er is ook een apart eetzaaltje en zithoek met tv en pingpongtafel voor de passagiers. Allemaal eenvoudig en sympathiek. Eten en frisdranken zijn inbegrepen in de prijs . Verwacht echter geen culinaire hoogstandjes, het eten is te vreten maar ook niet meer dan dat. Veel is er niet te beleven aan boord, boekje lezen, beetje rondstruinen op het dek, even binnenwippen bij de kapitein en kennismaken met de manier waarop zo'n vrachtschip bestuurd wordt, wat kletsen met de andere passagiers, een spelletje pingpong en dat is het zowat. Mooie momenten: de doorsteek van het kanaal Gent-Terneuzen bij zonsondergang met uitzicht over het industrieel landschap, het binnenvaren bij zonsopgang van de haven van Göteborg en uitwaaien op het dek... Ik vond het 'slow travel' op zijn best. Wat het prijskaartje betreft: goedkoop is het niet echt, met ons vieren en de auto erbij betaalden we zo'n 850 euro enkele reis. Met de auto doe je het voor minder dan de helft veronderstel ik, niettemin vonden we het de meerkost waard. "
  • andere routes : zie TT Line overzetboten naar Zweden


Als je in Zweden met de auto van het zuiden of Göteborg naar Stockholm wil rijden zijn er twee mogelijkheden

  • Via de E4: Dé aanbevolen route van Malmö of Göteborg naar Stockholm. Terwijl ze enkele jaren geleden nog niet echt een volwaardige autosnelweg kon genoemd worden zijn recentelijk de vele vervelende smalle éénvaksstukken uitgebreid. Je rijdt er heel vlot nu.
  • Via de E20: Alhoewel ze er op kaart gelijkwaardig uitziet als de E4 is deze route een echte kwelling. Van een autosnelweg is hier allesbehalve sprake op enkele stukken na. Op de rest van de weg wisselen de snelheidsbordjes 50km/u, 70 km/u en 90 km/u zich continu af en ik telde minstens 30 snelheidscamera's die controleren als je wel degelijk vertraagt. Tel daarbij dat er enorm veel verkeer is op de weg, inclusief traktoren en je zult begrijpen waarom de E20 nemen twee keer zolang duurt als de E4. Zelfs vanuit Göteborg, waar het echt voor de hand ligt de E20 te nemen, zou ik toch ten sterkste aanraden zo snel mogelijk aansluiting te zoeken met de E4.




1.2. Met de bus

Eurolines (lijn Stockholm - Brussel) heeft 3 bussen per week. Vertrek om 6.30, aankomst om 6u; 1187SK enkel en 1859SK return. In Stockholm kun je ze bellen op 020-987377




1.3. Liften




1.4. Met het vliegtuig

  • zweden bossen langs de auto weg bij valavond Ryanair vanuit Brussel (Charleroi): Afhankelijk van hun promoties zijn de vliegtickets van Ryanair wellicht het goedkoopste. Update zomer 2007: De rechtstreekse vlucht Charleroi - Stockholm Skavsta is er niet meer. Er zijn wel alternatieven zoals Eindhoven en Dusseldorf voor Nederlanders. Belgen kiezen nu wellicht best voor Brussels airlines. Zie onder voor meer info.
    Indien je vliegt met Ryanair hou je er best wel rekening mee dat het transport duurder is naar de beide afgelegen luchthavens Stockholm Skavsta (2u25min voor afvlucht vertrekt er een speciale bus vanaf centralstationen voor 100SK, info op Flygbussarna, bussen van en naar Stockholm en Skavsta Luchthaven) en Charleroi (koop in de luchthaven het voordelige combiticket bus+trein naar gelijk welk Belgisch station voor 10euro). Ryanair heeft zijn aanbod uitgebreid met vluchten van Stockholm naar Parijs, Hamburg, Glasgow, Århus (DK), Oslo en Tammerfors (Fin) voor 299-499Kr.
  • Ryanair vanaf Eindhoven: wellicht het beste alternatief indien je wenst te vliegen met Ryanair voor Belgen nu de vluchten met Ryanair vanuit Charleroi gestopt zijn.
  • Ryanair vanaf Düsseldorf (Weeze): Nederlanders kunnen ook overwegen om vanaf Düsseldorf naar Stockholm te vliegen met Ryanair. Deze vluchten zouden als bijkomend voordeel hebben dat ze in de namiddag vliegen. Voor families met kleine kinderen was het late aankomstuur (rond 23u30) van de vlucht Charleroi naar Stockholm immers nogal vervelend.
  • Brussels airlines: Heeft tegenwoordig ook goedkope budget vluchten van Brussel naar Stockholm. Prijzen liggen in de aard van die van Ryanair (50 euro enkel), maar wellicht zijn de kwalteit en de uren beter. Brussels airlines vliegt zowel op Goteborg als op Stockholm. De vluchten naar Stockholm vliegen naar het vliegveld Bromma, een kleine luchthaven die heel dicht bij het centrum gelegen is waardoor je tijd (en transportkosten aan bus/taxi) bespaart in vergelijking met Arlanda (de internationale luchthaven van Stocholm, een uur buiten Stockholm) en Skavsta (de luchthaven waar Ryanair op vliegt, 1u20 min per bus van Stockholm). Je kunt deze vluchten ook boeken via Malmoaviation.
  • Transavia: Vliegt van Amsterdam naar Kopenhagen. Vanuit Kopenhagen raak je heel snel met de trein in Malmö en verder naar Zuid-Zweden.
  • Scandinavian Airlines : Soms heeft de Zweedse luchtvaartmaatschappij SAS aanbiedingen; neem een kijkje op www.sas.se of beter op www.flysnowflake.com voor hun lage prijzen (en laag comfort) vluchten. Deze vluchten boek je wellicht goedkoper via een reisagentschap.
  • goedkope vluchten vanuit Zweden : Neem een kijkje op de websites van de voornaamste Zweedse ticketagentschappen : www.sterlingticket.com, www.ticket.se, www.apollo.se, www.flygvaruhuset.se, www.airtours.se, www.fritidsresor.se, www.sembo.se, www.travelstart.se, www.travellink.se, www.mrjet.com, www.always.se, www.resfeber.se, www.scandorama.com, www.stopover.se, www.trivsel.se, www.worldwide.se, www.bigtravel.se, www.solresor.se, www.britanniaticket.com, http://pool.mrorange.nu/




1.5. Met de trein

Bij de Treinreiswinkel kun je internationale treinen boeken en vind je ook een reisplanner (via Deutsche Bahn) voor de reis naar Zweden. Van Gent naar Stockholm ben je ongeveer 21 uur onderweg.


2. Transport in en uit Zweden


Tijdstabellen van openbaar vervoer (bus, trein en ferry) vind je op Resplus, tijdstabellen openbaar vervoer in Zweden. Tagkompaniet heeft een overzicht van links naar websites van Zweedse bus -en trein maatschappijen. Besokskartan verspreidt stadsplannetjes van steden en gemeenten in heel Zweden, je vind ze in de treinstations of kunt ze verkrijgen bij de plaatselijke toeristische diensten.




2.1. De Zweedse trein

Met de trein reizen in Zweden is duur (de afstanden zijn ook groot), vooral als je niet goed plant.
Let goed op bij boeking : de prijs van treinen verschilt erg volgens de dag en uur waarop je reist : in het weekend reizen is soms dubbel zo duur; piekuren zijn duurder, ook de X2000 (de Zweedse TGV) is een stuk duurder in bepaalde seizoenen. Soms verschilt de prijs van dezelfde klasse op dezelfde trein naargelang het moment waarop je informeert. Het is een vreemd systeem. Hoe vroeger je boekt hoe goedkoper. Studenten onder de 26 hebben 25% korting op treintickets. Er zijn ook andere maatschappijen dan sj (de nationale Zweedse Spoorwegen) die aparte lijnen, bijvoorbeeld deze naar het Noorden, bedienen : Inlandsbanan voor de centrale spoorlijn naar het Noorden, Tagkompaniet heeft treinen in Midden Zweden, Connex voor treinen naar Lapland en Noord Zweden. Op Resplus vind je opnieuw het makkelijkst alle informatie over tijdstabellen van de treinen in Zweden van de verschillende maatschappijen.




2.2. Binnenlandse vluchten

De prijs van SAS, de Zweedse luchtmaatschappij valt vaak erg mee als je ze vergelijkt met de erg dure Zweedse treinen, SAS booking : 0770-727727. Snowflake verzorgt de budget vluchten van SAS. Skyways verzorgt ook binnenlandse vluchten in Zweden.




2.3. Ferries

Er zijn enorme kortingen op de ferries vanuit Stockholm in het laagseizoen (winterperiode) zodat je met de onderstaande ferries voor rond de 150 SK een heen -en terugreis in kajuit naar de Baltische Staten of Finland kunt maken.




2.4 Met de auto in Zweden

zweden halsingland vaxsjo verkeersbord pijl weg baanAlhoewel de verkeersregels bedoeld zijn om in heel Europa dezelfde te zijn, zijn er toch lokale verschillen. Hieronder een aantal die ik tijdens het rondrijden met de auto in Zweden mocht ondervinden.

  • Snelheidscamera's: In 2006 werd druk gewerkt om vele duizenden camera's over heel Zweden te plaatsen om de snelheid van auto's te controleren. Het typisch scandinavische bordje met het ikoontje "let op camera binnen ...meter" staat niet meer voor elke camera, zoals vroeger bij de weinige snelheidscamera's het geval was. Er wordt wel nog een waarschuwing gegeven, maar eerder in de zin van "gedurende 20 km snelheidscontrole's". Boetes lopen van 85 € voor 10km/u te snel tot 210€ voor 40km/u te snel. Rijbewijzen worden ingetrokken voor 2-8 maanden van zodra je 31 km/u te snel rijdt. Een bijkomende boete die afhankelijk is van je inkomen (boete tot 630 €) wordt opgelegd vanaf 31km/u te snel. Opletten dus!

  • Voor een overzichtskaart van de camera's voor snelheidscontrole in Zweden in augustus 2006 klik hier (de rode wegen hebben snelheidcamera's).

    Benzineprijzen : zoals ook elders vermeld is de schrik voor de verschrikkelijk dure prijzen in Zweden onterecht (Noorwegen en Denemarken zijn wel verschrikkelijk duur). Vaak liggen de brandstofprijzen in Zweden zelfs lager dan in België en Nederland, bekijk de actuele brandstofprijzen in Zweden en de rest van Europa voor je vertrekt.
  • Winter : de winter kan erg koud zijn in Zweden, als je tijdens de wintermaanden met de auto door Zweden wil rijden is het ten zeerste aangeraden winterbanden op te leggen. Sneeuwkettingen zijn verboden. Zweden zelf moeten verplicht winterbanden opleggen tussen 1 november en 1 april, als je een buitenlandse nummerplaat hebt, ben je dit niet verplicht. Vele Zweden leggen zelfs dubbdeck banden op, die dank zij stalen spikes een erg sneeuw -en ijsvaste ligging op het wegdek opleveren. Deze spikesbanden zijn echter verboden in continentaal Europa (teveel schade aan het wegdek), dus zul je er in de Benelux tevergeefs naar zoeken. "Gewone" winterbanden zijn bij ons echter wel te krijgen. Met "zomerbanden" kun je in theorie wel door Zweden rijden (ik heb het gedaan), maar door je lage snelheid in sneeuwcondities zul je verschrikkelijk in de weg rijden van de Zweden die eigenlijk maar weinig hun snelheid minderen bij glad wegdek; de banden doen het werk voor hen. Ze hebben dan ook verschrikkelijk op mij gevloekt toen ik aan 40 km per uur voortgleed op hun spekgladde autoweg, terwijl zij op spijkers aan 90 kilometer per uur voorbijschuurden, boos naar mij door hun raampje kijkend. Hou er ook rekening mee dat bij vrieskou in de winter de handrem makkelijk vastvriest, zet dus nooit je handrem aan als je parkeert, laat de auto in versnelling staan in de plaats. Noordelijker dan Stockholm is het aan te raden een elektrische motorverwarmer te installeren (te vinden bij Biltema, een reusachtige Zweedse hypermarkt van auto onderdelen aan heel goedkope prijzen ). Liefhebbers van slippen op ijs kunnen op een redelijk veilige manier hun hobby beoefenen onder andere in de omgeving van Stockholm, waar kleine zelfstandigen aan de ondiepe rand van bevroren meren een geïmproviseerd parcours hebben in elkaar geknutseld, waar je tegen een kleine betaling op mag. De enige die ik mij kan herinneren was net voor de viaduct die je doorrijdt als je na het Drottningholm kasteel de weg vervolgt in de richting van Ekerö.
  • Parkeren : de parkeerregels zijn heel strikt en meer uitgewerkt dan bij ons. Boetes in Stockholm waren 700 SEK voor elke parkeerovertreding (en er was sprake de boete op te trekken naar 1500 SEK !). Securitas agenten rijden dag en nacht rond om alle plekjes te controleren, als je ergens fout parkeert in Stockholm hang je er meestal binnen het uur aan ! De voornaamste andere regels dan bij ons zijn de volgende :
    • je moet op ten minste 10 meter parkeren van een zebrapad. Dit zijn net de plekjes die je als buitenlander inneemt omdat ze nog zo aanlokkelijk ver van het zebrapad verwijderd zijn, maar o wee als je dit doet. De Securitas parkeerwachters schrikken er immers niet voor terug de meter uit te halen bij de minste twijfel. Je ziet Zweedse chauffeurs dan ook vaak hinkstapspringen rond zebrapaden.
    • elke straat heeft in de winter een wekelijkse reinigingsdag, vooral bedoeld om de sneeuw te kunnen wegruimen vooraleer het tot ijs bevriest. De begin -en einddata en weekdag en de uren staan te lezen op een bordje aan het begin van de straat.
    • je moet op minstens 10 meter parkeren van een zijstraat. Dit is vooral van belang bij halfbrede straten, waar je slechts aan een zijde kunt parkeren. Als je bijvoorbeeld alleen maar aan de rechterkant kunt parkeren en er komt een zijstraat uit van links die doodloopt op jouw straat, dan zul je bemerken dat de 2 of 3 parkeerplaatsen aan de overkant van waar de zijstraat uitkomt, niet ingenomen zijn. Je kunt je vooral laten vangen aan die regel in straten waar er twee rijvakken zijn voor auto's en je maar aan één kant kunt parkeren. Zelfs dan mag je niet tegenover de zijstraat parkeren alhoewel er naar onze normen meer dan genoeg plaats is voor de auto's die uit de zijstraat komen om in te draaien.
    • op het einde van een doodlopende straat in de steden is meestal een soort halve cirkel voorzien zodat de auto's kunnen draaien. Je moet minstens 10 meter afstand houden van het begin van die cirkel. En dat is veel !

  • Rondpunten : De meeste rondpunten in Zweden hebben twee rijstroken. Niets bijzonders, ware het niet dat de regels die de Zweden volgen bij het berijden van deze rondpunten anders zijn dan bij ons. In Zweden is het immers niet zo dat de binnenste ring voor de "rappe" is en de buitenste voor de "trage". De binnenste ring neem je als je op het rondpunt wil blijven doorrijden en je gaat pas over op de buitenste ring als je de volgende afslag zult van het rondpunt afgaan. Vanaf de binnenste ring mag je ook direct afslaan. Dit klinkt allemaal niet zo erg, maar ik werd, in mijn hoedanigheid van "trage" chauffeur op de buitenste ring, erdoor toch herhaaldelijk "de neus afgereden" toen Zweden veronderstelden dat ik ook ging afslaan. Onthou dus dat je enkel op de buitenste ring mag rijden als je de eerste afrit zult nemen.
  • Rijden onder invloed van alcohol in Zweden: maximum 0.2 promille is toegestaan. Zweden gaan zelden rijden met de auto onder invloed. Rijden na alcohol is er sociaal niet geaccepteerd en wordt met afgrijnzen bekeken. Als je ergens op bezoek bent en ze weten dat jij de chauffeur bent ga je vaak zelfs geen alcohol gepresenteerd krijgen. Toch naar een glas grijpen als chauffeur wekt boze blikken op en bevestigt voor de Zweden enkel het gebrek aan verantwoordelijkheid dat de mensen van "het continent" hebben.




2.5 Bussen in Zweden


Meer dan 1200 foto's en filmpjes over Zweden en 29 andere landen vind je op de Fotografie pagina